Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Frankrijk: A2L koelmiddel staat centraal in fruitbewaring

Een Franse groothandel in fruit gebruikt het 'mild ontvlambare' A2L-koelmiddel Solstice L40X in haar nieuwe geavanceerde bewaringsfaciliteit. 

De Ortolan faciliteit in Marmande, in het zuidwesten van Frankrijk, wordt gebruikt voor de bewaring van lokaal geteelde groenten en fruit die voor de Europese en internationale markt bestemd zijn. 

De faciliteit beschikt over zes koelcellen van 300 ton die vorig jaar aangepast werden voor R407F met het oog op de problemen omtrent R404A. 

Het pakstation is voorzien van ruimten voor andere fruitsoorten, zoals aardbeien, meloenen en tomaten en diverse opslagruimten voor de bewaring van fruit onder beschermde atmosfeer, die worden gekoeld met R422D, de vervanger van R22. 

De appelopslag voor korte bewaring is uitgerust met een nieuw R455A-systeem dat geïnstalleerd werd door Quercy Réfrigération. De appelen worden hier gedurende één tot twee weken bij een temperatuur van 1°C bewaard in twee koelcellen van 1.000 m3.

Het bedrijf was van plan om een nieuw R407F-systeem aan te schaffen maar de introductie van de Solstice L40X (R455A) trok de aandacht dankzij haar GWP van 146. Ingenieur Benoît Duparc heeft in samenwerking met Honeywell en Climalife, leverancier van koudemiddelen, de thermodynamische eigenschappen van deze nieuwe vloeistof bestudeerd evenals de investeringskosten die hiermee gemoeid zijn. Uit zijn bevindingen bleek dat R455A geschikt was voor deze toepassing voor een bereik van -5°C/+45 °C en dat de kosten vergelijkbaar waren met die van R407F. 

R455A, een mix van R1234yf (75.5%), R32 (21.5%) en CO2 (3%) benadert R404A qua capaciteit vrij nauwkeurig voor de commerciële koeling bij lage temperaturen. 

"Aangezien we werken met vers fruit, voelen we ons zeer betrokken bij het milieu. Het kunnen gebruiken van een koelmiddel dat milieuvriendelijker en energiezuiniger is en tegelijkertijd aan onze hoge kwaliteitseisen voldoet, is dan ook een logische keuze," legt Jean-Pierre Piazza van Ortolan uit. 

Het door Le Froid Pecomark ontworpen systeem bestaat uit twee Bitzer zuigercompressoren met een snelheidsbegrenzing tot 70Hz, voorzien van Carel PLC's en elektronische regelfuncties. De hoeveelheid vloeistof bedraagt 110 kilo. Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018