Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hetzelfde gebeurt ieder voorjaar sinds 2014

Citroenen vervangen limes vanwege torenhoge prijzen

Steeds vaker krijgen klanten citroenen in plaats van limes in Amerikaanse diners of tacotrucks. "Ze zijn nu te duur," aldus taco-restauranteigenaar Albert Hernandez. "Normaal betaal ik 10 tot 15 dollar voor een doos (8,15 tot 12,25 euro), maar nu gaan ze voor 60 tot 80 dollar (49 tot 65 euro)."

Hij is niet de enige cateraar in deze hachelijke situatie. Elk voorjaar van de afgelopen vier jaar hebben taco-restaurants in Zuid-Californië dezelfde overstap gemaakt vanwege de stijgende prijzen van limes. Tijdens de vastendagen is er in de Verenigde Staten iedere keer een verkooppiek.

Kosten van limes bleven vroeger relatief laag. Het was nooit meer dan 20 dollar (16,30 euro) in bulk voor een doos van 20 kg. Restauranthouders ondergingen de tijdelijke prijsstijgingen en thuiskoks - die ongeveer 30 tot 45 procent meer betalen in supermarkten - haalden gewoonlijk hun schouders op. Niemand besteedde echt aandacht besteed aan limesprijzen. Maar in 2014 veranderde dat. Dat jaar bereikte de prijs in maart een niveau van 90 dollar per doos (73,40 euro), verreweg de hoogste prijs ooit in de VS. Het record werd nationaal nieuws toen verslaggevers ontdekten dat 93 procent van de Amerikaanse limes uit Mexico komt.

Delen van Mexico lijken te worden geplaagd door eindeloze drugsoorlogen, vooral in de regio Tierra Caliente in Michoacán, het centrum van de limesteelt in Mexico. Hoge prijzen zijn nu een vast onderdeel van het spel. In 2016 was de hoogste gemiddelde maandprijs in de groothandel 48 dollar (39,15 euro) voor een doos in april. In 2015 was dat 40 dollar (32,60 euro) in maart. Vorig jaar bereikten ze in februari een prijs van 26 dollar (21,20 euro), maar eigenaars van taco-restaurants schakelden desondanks over op citroenen.

Volgens lataco.com was dit jaar het slechtste sinds 2014. Zware regenval en koud weer in Veracruz verwoestten de limesoogst, waardoor de oogst met minstens 50 procent daalde en de prijzen opliepen tot 50 dollar (40,80 euro).

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018