Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe regels voor bezit aandelen Zespri

Seeka verkoopt aandelen Zespri

Seeka, de grootste fruitproducent van Nieuw-Zeeland, heeft haar aandeel in Zespri Group verkocht na onenigheid over veranderingen in het exportmonopolie waarbij aandelen gekoppeld worden aan de fruitproductie.

Meer dan 75% van de aandeelhouders ging vorige maand akkoord met de veranderingen, maar onderdeel van de resolutie was dat de aandeelhouders die niet instemden met de verandering hun aandeel konden verkopen aan Zespri.

In totaal werd deze regeling gebruikt voor 1,78 miljoen aandelen, wat overeenkomt met 1,5% van de aandelen. Zij verkopen 8,25 dollar per aandeel, wat overeenkomt met de prijsrange van 8 tot 9 dollar per aandeel zoals gesteld door Cameron Partners. De prijs ligt 9,3 procent boven de slotkoers op het Unlisted Platform.

Seeka ontvangt 6,11 miljoen dollar met de verkoop van 740.606 aandelen. CEO Michael Franks zegt dat het geld gebruikt zal worden om schulden af te lossen en het werkkapitaal aan te vullen. "We steunden hen niet, maar er werd ingestemd," zegt Frank. "Het gaat om onze opbrengst, we betalen onze schuld af."

Op 14 maart stemden aandeelhouders Zespri over een serie resoluties die stellen dat het maximum aantal aandelen dat een aandeelhouder in bezit mag hebben afhankelijk is van de productie. Daarnaast worden de dividenden voor niet-producerende aandeelhouders in zeven jaar uitgefaseerd. Voor telers die na de stemronde stopten met de kiwiteelt is de uitfaseerperiode drie jaar.

De stemming is het resultaat van een besluit uit 2015 om de kracht van de telers over het bedrijf en de mismatch tussen producenten en aandeelhouders te verkleinen. Voor de verandering was een aanpassing van het Kiwifruit Export Regulations nodig.

Van de 120,7 miljoen aandelen die uitstaan, zijn er 18,1 miljoen in handen van mensen die niet langer aan de kiwisector verbonden zijn. Nog eens 29% van de aandelen is in handen van telers waarbij de ratio van één aandeel per tray niet gehaald wordt, wat door Zespri wordt aangeduid als "under-shared." Aan de andere kant van het spectrum is 8% van de aandelen in handen van telers tegen een ratio van meer dan vier aandelen per tray. Dat wordt door Zespri aangeduid als "over-shared."

Zespri beoogt een ratio van één aandeel per tray maar met de nieuwe regels wordt een maximum gesteld van vier aandelen per tray. Hoewel dit wordt aangeduid als de ideale verdeling, geeft Zespri toe dat dit niet praktisch is en de markt in de aandelen minder liquide maakt. Afgezien daarvan is er geen beperking voor telers om aandelen in bezit te hebben.

In 2017 produceerde Seeka 25,5 miljoen trays in Nieuw-Zeeland, een daling ten opzichte van de 32 miljoen trays in 2016. De aandelen Seeka stonden op een koers van 6,30 dollar op de NZX. De koers steeg 18% in de afgelopen 12 maanden.
Publicatiedatum: