Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Costa Rica: Export ananas in vier jaar met 19 % gegroeid

De Costa Ricaanse export van verse ananas is tussen 2013 en 2017 met 19 % gegroeid van 816 miljoen dollar naar 970 miljoen dollar.

Volgens deze cijfers van Procomer (Promotor van Buitenlandse Handel), is ananas op basis van inkomsten het tweede exportproduct van Costa Rica na de banaan.

Vier jaar geleden had het met ananas beplante oppervlak een omvang van 45.000 hectare. In de twee daarop volgende jaren daalde dat tot 40.000 hectare en in 2017 groeide dit weer tot 44.500 hectare. Dat blijkt uit gegevens van Sepsa (Uitvoerend Secretariaat voor de Planning van de Landbouwsector), verbonden aan het Ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG).

Ondertussen is er sprake van een reeks beschuldigingen tegen de sector: vermeende verontreiniging van waterhoudende grondlagen en de impact daarvan op aquaducten, overmatig gebruik van beschermingsmiddelen, monocultuur in grote gebieden en afzetting van stoppels of plantenresten waarin de stalvlieg, die het vee lastig valt, zich voortplant.

De minister van Landbouw en Veeteelt, Luis Felipe Arauz, erkende dat de ananasteelt enkele problemen heeft en dat het Ministerie bezig is met het zoeken naar oplossingen.

Tot op heden zorgt de GlobalGAP certificering, die vereist is voor de Europese markt, voor behoud van het prestige van het Costa Ricaanse fruit. Volgens het Ministerie is de export niet afgenomen.

Bron: nacion.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018