Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Septemberregen compenseert zomerse hitte

Citrusseizoen Italië eindigt in ramingen met kleinere volumes

Het Italiaanse citrusseizoen nadert haar einde. Volgens de ramingen wordt er vijf tot tien procent minder geoogst dan in het seizoen 2015/2017. De oorzaak daarvoor ligt in de hitte in de zomer van 2017. De regen in september in de grootste teeltgebieden van Italië compenseerde de effecten van de droogte gedeeltelijk. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van USDA.

Sinaasappelen
Italië is na Spanje de grootste producent van citrus in Europa. Sicilië en Calabrië zijn samen goed voor het leeuwendeel van de productie. In deze regio's wordt 59 en 22 procent van de Italiaanse sinaasappelen geplukt. De belangrijkste rassen zijn Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline en Valencia, maar de laatste tijd neemt de interesse in de rassen Ippolito en Meli toe.
Vanuit een kwaliteitsoogpunt zal dit seizoen naar verwachting als uitzonderlijk de boeken in gaan. Ondanks een tien procent kleinere oogst door de zomerse droogte, heeft de regen in september een groot deel van de schade beperkt. De kalibers vallen middelgroot uit. Dankzij de regen in september herstelt de sinaasappelproductie zich ten opzichte van het volume in 2015/2016 en de kwaliteit is volgens berichten uitstekend. Daardoor zou Italië het seizoen iets kunnen oprekken.

Door een halvering van de import van sinaasappelen uit Spanje kwam de totale import van Italië in 2016 33 procent lager uit op 145.733 ton. Spanje is al jaren de grootste leverancier van sinaasappelen, maar het marktaandeel staat wel onder druk. In 2014 was Spanje nog goed voor meer dan zestig procent van de import, maar in 2016 was dat geslonken naar 48 procent. Italië lijkt vooral meer te importeren uit Duitsland, Nederland en Egypte.
Aan de exportzijde wordt op een groei van 18 procent gerekend. Daarmee komt het volume uit op 143.796 ton sinaasappelen. Dat is vooral te danken aan een grotere export naar Duitsland, die 27 procent groter uitvalt. Ook de uitvoer naar buurlanden Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk stijgt.

Mandarijnen
Pitloze clementines zijn goed voor zo'n tachtig procent van de mandarijnenteelt. De resterende twintig procent wordt ingevuld door mandarijnen. De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in Calabrië, Sicilië en Apulië, waar respectievelijk 50, 23 en 14 procent van de Italiaanse mandarijnenproductie geoogst wordt. Binnen de clementines zijn de belangrijkste rassen de Comune (of Oroval) en Monreal. Avana en Tardivo di Ciaculli zijn de belangrijkste mandarijnenrassen.

In de ramingen wordt rekening gehouden met een vijf procent kleiner volume ten opzichte van het voorgaande seizoen. Ook voor de mandarijnen was de zomerse hitte schadelijk en net als voor de sinaasappelen wordt een deel van de verliezen gecompenseerd door de regen in september.

Citroenen
Voor de citroenen wordt een normaal seizoen verwacht dat vergelijkbaar is met het voorgaande seizoen. De belangrijkste rassen, samen goed voor 86 procent van de productie, zijn Femminello Siracusano, Lunario, Interdonato, Limone di Sorrento en Limone di Procida.

In 2016 steeg de export met zo'n 16 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat was vooral te danken aan een grotere afzet naar Duitsland en Oostenrijk. Dat zijn tevens de grootste afnemers van de Italiaanse citroenen.