Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marien Sinke, Exsa Europe:

"Volop actief met teelt nieuwe meloenvariëteiten in Costa Rica"

Tholen - Het overzeese meloenenseizoen kende dit jaar een prima start. Exsa Europe startte drie jaar terug haar eigen productie van gele meloenen en watermeloenen in Costa Rica op. "We zijn volop actief om nieuwe variëteiten te telen die voorzien in de vraag uit de markt", vertelt Marien Sinke, die verantwoordelijk is voor de meloenenafzet. "We telen in een drietal gebieden, namelijk op het schiereiland Guanacaste, waar we watermeloenen (met en zonder pit) telen, dat doen we eveneens op onze farms bij Parrita en Playa Hermosa, waarbij we op laatstgenoemde plantage ook gele meloenen telen."Al onze telers zijn Rainforest Alliance-gecertificeerd. Hiermee borgen we dat we de biodiversiteit wordt gestimuleerd, natuurlijke bronnen als water en bodem worden behouden en brengen we het gebruik van chemicaliën terug naar een absoluut minimum. Daarnaast borgt het certificaat de sociale verantwoordelijkheid voor de telers, arbeiders en hun families en de bescherming van lokale gemeenschappen doordat er onder meer geen of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen in het grondwater terecht komen", aldus Marien. Exsa Europe werkt met een meet-the-grower-concept waarmee het onder meer door filmpjes op locatie de klanten laat kennismaken met de producenten.

Volgens hem is het watermeloenenseizoen vanaf het begin goed verlopen. "De aankomst van de Panamese watermeloenen enkele weken terug heeft wel licht effect op de markt gehad, maar de afzet verloopt nog steeds goed met prijzen rond de euro voor de seedless-watermeloenen en iets lagere prijzen voor de variëteiten met pit. Gezien de zonnige weersverwachting van aankomend weekend, zijn we ook positief gestemd over de aankomende vraag. Bij gele meloenen werd de kwaliteit naar het einde van het Braziliaanse seizoen minder, maar inmiddels herstelt die markt zich en voor de komende weken verwachten we een betere marktsituatie."Exsa Europe richt zich bij de meloenenafzet op een breed scala aan klanten, variërend van retail tot groothandel en verwerkers. "Het aantal spelers op de Europese meloenenmarkt is redelijk stabiel. Wel zie je het volume Braziliaanse meloenen op de Europese markt iets afnemen onder druk van andere markten", vertelt Marien. "Binnen de verschillende soorten zie je dat de Piel-de-Sapo meloen naast de zuidelijke landen steeds meer zijn weg vindt op de Noordwest-Europese en Oost-Europese markt. Wij hebben bewust gekozen voor de teelt van watermeloenen en gele meloenen. Costa Rica is een relatief duur land om te telen en daarom minder geschikt voor Galia-meloenen, die ook in goedkopere productielanden als Honduras en Brazilië goed te telen zijn."

"Met de seedless watermeloenen Maxima en Joya hebben we twee stevige, zoet smakende variëteiten met rood vruchtvlees, die uitermate geschikt zijn voor de verwerkende industrie. Vanuit Costa Rica komen weinig pitloze watermeloenen, dus daar kunnen we ons goed mee onderscheiden", vertelt Marien. Van gele meloenen teelt Exsa Europe momenteel de variëteiten Natal, Goldex en Nautilo. Als reactie op de grote volumes dik fruit op de markt heeft Exsa Europe een speciale verpakking laten ontwerpen, waarbij drie boxen op elkaar worden gepresenteerd.Een nieuwkomer is de gele meloen Nautilo, die in samenwerking met veredelaar Enza Zaden dit jaar voor het eerst is aangeplant. "Vorig jaar waren de resultaten op het proefveld veelbelovend, waardoor we deze nieuwkomer dit jaar op grotere schaal aangeplant hebben. Dit traject wordt intensief begeleid door Sebastiaan Slesky van Enza Costa Rica en de Exsa-mensen ter plaatse, waaronder Fred Rennen. "Binnenkort verwachten we eerste aankomst van deze primeur. De verwachtingen zijn hooggespannen."

Voor meer informatie:
Marien Sinke
Exsa Europe
Tel: +31 (0)88-735 0011
marien.sinke@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018