Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Bioplastics hebben geen meerwaarde voor circulaire economie"

De markt voor bioplastics groeit. De Vereniging Afvalbedrijven juicht het verduurzamen van verpakkingen toe, maar constateert in de praktijk en op basis van onderzoek dat niet alle bioplastics een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Voor biobased plastics in verpakkingen van consumentengoederen adviseert zij om in te zetten op mechanische recycling. Dat levert de grootste milieuwinst. Ook resulteert het in producten van goede kwaliteit. Bio-afbreekbare plastic verpakkingen zijn ongeschikt voor hergebruik. Het composteren van bio-afbreekbare plastics leent zich uitsluitend voor specifieke toepassingen. 

De markt van bioplastics kan grofweg worden verdeeld in biobased en biologisch afbreekbare plastics. Biobased plastics kunnen niet door bacteriën of schimmels worden afgebroken. Biologisch afbreekbare kunnen wel worden afgebroken door bacteriën of schimmels, maar niet in de composteertijd van de industriële composteerinstallaties. Biologisch afbreekbare plastics breken af in koolstof en water. Dat voegt niets toe aan de hoeveelheid en de kwaliteit van compost. Sorteerders houden biologisch afbreekbare plastics niet apart. Bij mechanische recycling vormen ze een stoorstroom waardoor de kwaliteit van het eindproduct verslechtert. Het merendeel van de huidige biologisch afbreekbare plastics levert dus geen toegevoegde waarde aan een duurzame samenleving. Ze worden niet gecomposteerd of gerecycled.

Onderzoek, dat CE Delft in opdracht van de rijksoverheid heeft uitgevoerd, onderschrijft de praktijk: biologisch afbreekbare plastics hebben geen meerwaarde bij de toepassing als consumentverpakking. Biobased plastics hebben de voorkeur, omdat ze bij de plasticrecycling kunnen. Voor biologisch afbreekbaar plastic stelt CE Delft dat het wel ingezet kan worden als het een specifieke functie heeft, zoals het gft-inzamelzakje dat ervoor zorgt dat meer keukenafval ingezameld wordt of een bloempot die na ingraven in de aarde na verloop van tijd wordt afgebroken.

De Vereniging Afvalbedrijven stelt dat biologisch afbreekbare plastics niet in de gft-container horen en ook niet in de PMD-container. Biobased plastics kunnen wel in de PMD-container. Die kunnen probleemloos meelopen met de kunststofrecycling. Biologisch afbreekbare plastics hebben wel een toegevoegde waarde als ze op een aangepaste wijze worden verwerkt en afzonderlijk worden ingezameld. Dan gaat het bijvoorbeeld om productieafval uit fabrieken en om bekers die tijdens een festival gescheiden worden ingezameld. De Vereniging Afvalbedrijven bekijkt in overleg met rijksoverheid en producenten hoe de bioplastics op zo'n manier zijn in te zetten dat ze wel een meerwaarde hebben. De vereniging vindt dat het in de markt zetten van biologisch afbreekbare verpakkingen, die geen meerwaarde leveren aan een duurzame samenleving, geen financieel voordeel mag opleveren.

Bron: Vereniging Afvalbedrijven

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier© AGF.nl 2018