Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Stijgende dieselprijs in BelgiŽ

Een groot gedeelte van de brandstofprijs in Nederland en BelgiŽ wordt samengesteld door de accijnzen van de overheid. In BelgiŽ wordt een nogal ingewikkelde methode gehanteerd voor het vaststellen van deze accijnzen, het zogenaamde 'cliquet-systeem'. Doel van deze methode is om de prijs van diesel te laten stijgen en die van benzine goedkoper te maken. En dit lijkt te werken.

De gemiddelde dieselprijs schommelde op 27 maart op 1,37 euro in Nederland en 1,42 in BelgiŽ. Dit is een gemiddelde prijs, onbemande tankstations  bieden veelal de laagste prijzen aan. Tankstations langs de snelweg hebben meestal de hoogste prijzen.

Accijns teruggaaf
Bedrijven uit Nederland die regelmatig in BelgiŽ tanken hebben recht op teruggaaf van een gedeelte van de betaalde accijns op de diesel. Dit geldt echter alleen voor eigen vervoerders met voertuigen boven de 7,5 ton MTM. Of voor taxi's en bussen en bedrijven met personenvervoer vanaf negen zitplaatsen. De restitutie volgt dan alleen bij transacties die afgerekend zijn met een tankkaart, creditkaart of bankpas, dus niet bij contante betaling. Ook transacties van voertuigen zonder kenteken op de factuur zijn hiervoor uitgesloten. (bijvoorbeeld wagenkaarten). De teruggaaf bedraagt in BelgiŽ ongeveer 7 cent per liter.

Vergunning aanvragen
Teruggaaf van dieselaccijns is alleen mogelijk voor diesel die getankt is nŠ de datum van afgifte van een vergunning 'Energieproducten en Elektriciteit'. Deze vergunning moet in BelgiŽ aangevraagd worden bij de:

Een vergunning voor energieproducten en elektriciteit  aanvraagformulier is online aan te vragen. Verder te overleggen bescheiden (naast de vergunning) voor het verkrijgen van een teruggaaf dieselaccijns zijn:
- Kopie van de dieselrekeningen voor BelgiŽ + bijlagen
- Kopie van het kentekenbewijs van alle kentekens die op de bijlage genoemd zijn
- Bij verhuur of lease van auto's een kopie van het huur/lease-contract
- Een getekende verklaring dat de Belgische fiscus eventueel op hun verzoek inzage in de boekhouding mag krijgen.
- Een getekend aanvraagformulier
- De Federale Overheidsdienst FinanciŽn geeft de vergunning af.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: 5-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: