Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stijgende dieselprijs in België

Een groot gedeelte van de brandstofprijs in Nederland en België wordt samengesteld door de accijnzen van de overheid. In België wordt een nogal ingewikkelde methode gehanteerd voor het vaststellen van deze accijnzen, het zogenaamde 'cliquet-systeem'. Doel van deze methode is om de prijs van diesel te laten stijgen en die van benzine goedkoper te maken. En dit lijkt te werken.

De gemiddelde dieselprijs schommelde op 27 maart op 1,37 euro in Nederland en 1,42 in België. Dit is een gemiddelde prijs, onbemande tankstations bieden veelal de laagste prijzen aan. Tankstations langs de snelweg hebben meestal de hoogste prijzen.

Accijns teruggaaf
Bedrijven uit Nederland die regelmatig in België tanken hebben recht op teruggaaf van een gedeelte van de betaalde accijns op de diesel. Dit geldt echter alleen voor eigen vervoerders met voertuigen boven de 7,5 ton MTM. Of voor taxi's en bussen en bedrijven met personenvervoer vanaf negen zitplaatsen. De restitutie volgt dan alleen bij transacties die afgerekend zijn met een tankkaart, creditkaart of bankpas, dus niet bij contante betaling. Ook transacties van voertuigen zonder kenteken op de factuur zijn hiervoor uitgesloten. (bijvoorbeeld wagenkaarten). De teruggaaf bedraagt in België ongeveer 7 cent per liter.

Vergunning aanvragen
Teruggaaf van dieselaccijns is alleen mogelijk voor diesel die getankt is ná de datum van afgifte van een vergunning 'Energieproducten en Elektriciteit'. Deze vergunning moet in België aangevraagd worden bij de:

Een vergunning voor energieproducten en elektriciteit aanvraagformulier is online aan te vragen. Verder te overleggen bescheiden (naast de vergunning) voor het verkrijgen van een teruggaaf dieselaccijns zijn:
- Kopie van de dieselrekeningen voor België + bijlagen
- Kopie van het kentekenbewijs van alle kentekens die op de bijlage genoemd zijn
- Bij verhuur of lease van auto's een kopie van het huur/lease-contract
- Een getekende verklaring dat de Belgische fiscus eventueel op hun verzoek inzage in de boekhouding mag krijgen.
- Een getekend aanvraagformulier
- De Federale Overheidsdienst Financiën geeft de vergunning af.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018