Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gert Mulder, GroentenFruit Huis over gevolgen Brexit

‘Straks zijn wij ons concurrentievoordeel kwijt’

Over 1 jaar is de Brexit een feit. Er gaat weliswaar meer geld naar douane en NVWA, maar of dat de zorgen bij ondernemers over gevolgen Brexit wegneemt? VNO NCW peilde wat er op het verlanglijstje van Gert Mulder, directeur GroentenFruithuis staat.

"Met geen enkel derde land wordt zo intensief gehandeld als met het Verenigd Koninkrijk. Zelfs al is het over een jaar zover, voor onze bedrijven zijn de consequenties nog steeds onduidelijk', zegt Gert Mulder, directeur van het GroentenFruithuis. 'Maar één ding is zeker: bij de export van verse Nederlandse groenten en fruit telt elke minuut. Een Britse bestelling kunnen wij nu in 10 ŕ 12 uur leveren, just in time delivery heet dat. De Nederlandse douane kan wel 1.000 man extra neerzetten, we kunnen die extra grens gewoon simpelweg niet gebruiken.' Als daar niks aan gedaan wordt, kunnen de Britten net zo goed fruit en groenten uit Marokko en Turkije bestellen, zegt Mulder. 'Kijk, onze telers en tuinders leveren goede producten. Dat staat voorop. Maar juist deze manier van leveren, geeft Nederland op dit moment een enorm concurrentievoordeel."

Ook het keuren van de leveringen baart Mulder nu zorgen. "Het is natuurlijk prettig dat de keuringsdienst wordt uitgebreid, maar die mensen staan niet naast je vrachtwagen om 2 uur 's nachts.' Het enige wat zijn sector echt verder helpt, is een zogenoemde seamless border, zegt Mulder. Dat betekent dat een vrachtwagen maar één keer door de douane gaat of in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk in plaats van twee keer. Als die afspraak al gemaakt kan worden met de Britten, is het eerst nog zaak dat de Nederlandse Douane over de juiste IT-systemen beschikt om zoiets te regelen. 'Of dat op tijd lukt? Daar zet ik echt grote vraagtekens bij."

Bron: VNO NCW

Publicatiedatum: 5-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: