Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Appelen, kersen, citrus en amandelen

China voert importheffingen in op Amerikaanse groenten en fruit

Met ingang van 2 april heeft China een importheffing van 15% ingevoerd op een scala aan groenten, fruit en noten uit de Verenigde Staten. De maatregel is een reactie op de aankondiging van de Verenigde Staten om een importheffing van 25% in te voeren op staal en aluminium, een maatregel die met name China zal raken. De lijst van 128 producten omvat tientallen AGF-producten en exporteurs vragen zich dan ook af wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de sector. 

Hoewel de Amerikaanse importheffingen hoofdzakelijk gericht zijn op de metaalindustrie, zullen de Chinese tegenmaatregelen vooral de Amerikaanse agrarische sector treffen. Van de 128 items waarvoor het nieuwe tarief gaat gelden, hebben er zo'n 80 betrekking op vers en gedroogd fruit en noten. Als de export hierdoor daalt, zullen de overtollige volumes op de binnenlandse markt afgezet moeten worden of hun weg naar andere markten moeten vinden. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een prijsdaling van deze producten.

Volgens CNBC vertegenwoordigde de Amerikaanse export van vers en diepgevroren fruit en noten naar China vorig jaar een waarde van €543 miljoen en waren de Verenigde Staten de grootste leverancier van appelen, kersen, walnoten en amandelen aan het land. Impact op citrus
Het ziet er eveneens naar uit dat citrus hard geraakt zal worden door de hogere importheffingen. "Citrus staat ook op de lijst en dit veroorzaakt nogal wat onrust," vertelt Joel Nelsen, directeur van California Citrus Mutual. "De spanningen kunnen door deze situatie hoog oplopen die misschien alleen bedoeld is als onderhandelingsmiddel van beide regeringen. China is een groeimarkt voor de Californische citrussector, die €2,7 miljard waard is. Na Canada en Zuid-Korea is China de grootste exportmarkt voor Californië. De belangrijkste exportproducten zijn sinaasappelen en citroenen."

Amandelen
Ook amandelen bevinden zich in de gevarenzone. De amandelsector in Californië is zo'n €4 miljard waard. Hoewel de binnenlandse vraag naar amandelen sterk is, zijn telers zeer geïnteresseerd in de exportmarkt vanwege de goede inkomsten. Twee derde van de in Californië geproduceerde amandelen is dan ook bestemd voor de export. China is een grote afnemer van Californische amandelen en importeerde in 2016-2017 100.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018