Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Bessenkoorts heerst in Spanje"

Bessen zijn populair op de Spaanse markt. Het land heeft het fruit decennia lang genegeerd, ook al waren ze de eerste bessentelers in Europa. Frambozen en blauwe bessen, veel verkochte producten in supermarkten in Europa, zijn nu ook populair op de Spaanse schappen.

"In vijf jaar tijd is de verkoop van bessen met 300% toegenomen, wat geweldig nieuws is voor de eerste producent binnen Europa," zegt Rafael Domínguez, manager van de organisatie voor verse producten Freshuelva. "In Spanje werden voorheen eigenlijk alleen aardbeien gegeten, maar tegenwoordig zijn ook andere soorten bessen in trek". Andere bessen zijn gevoeliger dan aardbeien, maar ook winstgevender. In de groothandel kost 1 kg aardbeien bijvoorbeeld maar €1, terwijl frambozen meer dan €5 en andere bessen tussen de €12 en €15 kosten.

"Het gaat niet alleen om winstgevendheid, maar ook om het belang van het diversifiëren van gewassen", legt Domínguez uit. "Met de komst van andere bessen kunnen we in tijden van het jaar dat er geen aardbeien beschikbaar zijn ook bessen aan onze klanten leveren.

Onubafruit, een coöperatie in de provincie Huelva, is de grootste bessenteler in Europa. Vorig jaar heeft het bedrijf voor €200 miljoen aan bessen afgezet en een derde hiervan komt van frambozen. "In 2009 verkochten we nog 300 ton frambozen, nu zijn er dat al 35.000," zegt de manager van het bedrijf. Hij gelooft dat de afzet van aardbeien in de toekomst zal gaan afnemen. 

Blauwe bessen zijn de sterren van de zogenaamde superfoods. De populariteit van de bessen is zo groot dat zelfs kleine bedrijven een grote omzet maken. Anders dan aardbeien en frambozen, die snelgroeiend zijn, is de blauwe bessenplant een heester die pas commercieel begint te produceren als hij drie jaar oud is. 

Spanje exporteert ongeveer 90% van de bessen die ze produceren, omdat de binnenlandse consumptie, ondanks de groei, nog ver achter ligt bij dat in Noord-Europese landen.

"In Spanje hebben we liever zoet fruit", vertelt Domínguez. "De vraag in landen als Duitsland en het VK zorgt ervoor dat de prijzen stijgen en landen als Nederland en Polen "zijn grote concurrenten". Polen produceert grote hoeveelheden frambozen voor industriële doeleinden. Wij richten ons echter niet op deze niche markt, maar op het versproducten segment"

"In Nederland hebben ze faciliteiten met veel technologieën en ook zijn ze goed in het opnieuw inpakken van de producten die ze uit andere landen hebben geïmporteerd, zoals Peru. Het is zeer indrukwekkend dat zo'n klein land een dergelijk grote hoeveelheid produceert en dit is iets wat we in gedachten moeten houden", concludeert Domínguez.

Bron: elconfidencial.com / www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018