Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Charles Farran, Frutas Ponche France:

"Spanje compenseert tekort op Franse markt"

Volgens Charles Farran, verkoper bij Frutas Ponche France, is er een groot tekort aan groene asperges op de Franse markt. "We moeten groene asperges importeren omdat ze niet beschikbaar zijn vanuit Frankrijk. De markt in Noord-Frankrijk absorbeert 40% van de Franse productie, de rest gaat naar de export en dit veroorzaakt een tekort voor de lokale markt." Charles noemt ook de Franse perziken en nectarines: "Helaas worden in de zomer grote aantallen Franse perziken en nectarines op de Duitse en Scandinavische markten afgezet, omdat Franse producten daar een zekere reputatie genieten. We zijn gedwongen om Spaanse producten te importeren voor onze lokale klanten om deze export te compenseren."


Charles FarranKoude heeft echter de Spaanse teelt verstoord. "Aardbeien, komkommers en veel groenten hebben het moeilijk gehad en zijn slechts vertraagd gaan groeien. De oogst van asperges wordt verder vertraagd door de recente regenval. Prijzen stijgen en aangezien Pasen dit jaar erg vroeg in de maand april valt, zal dat de handel ongetwijfeld verder verstoren. De meest populaire AGF in Frankrijk voor Pasen zijn asperges, aardbeien, komkommers, tomaten en artisjokken.

Het citrusseizoen gaat ondertussen voort. "Er zijn nog steeds veel mandarijnen, de variëteit Valencia staat in de startblokken en er zijn nog steeds Navel-sinaasappels op de markt. Het seizoen duurt dus nogal lang."


"Het kakiseizoen is bijna voorbij. Momenteel hebben we vooral te maken met meer exotische producten, zoals de avocado. Het is het einde van het Spaanse seizoen en het Mexicaanse seizoen begint. Door de weersomstandigheden in Spanje zijn de Franse aardbeien dit jaar eerder dan de Spaanse en hoeven we ze dus niet te importeren."


30% van de via St. Charles International geïmporteerde producten worden opnieuw geëxporteerd. De overige 70% is voor de Franse markt. De belangrijkste producten die uit Spanje worden geïmporteerd zijn citrus, tomaten, komkommers, courgettes en paprika's. Charles: "Groene en rode paprika's hebben de markt altijd gedomineerd, maar nu is het spectrum en de keuze veel breder."

De situatie op de tomatenmarkt is niet eenvoudig. "De aantallen zijn afgenomen door de kou in Spanje en er is een sterke vraag in de landen in het Oosten. De Provençaalse markten zoals Frankrijk en Duitsland worden onder beleverd. De Franse markt kan zelf de hoge prijzen nauwelijks aan."

De laatste jaren zijn de voorkeuren in de Franse markt niet veel veranderd. "Appelen zijn altijd het belangrijkste fruit geweest en de tomaat de belangrijkste groente, maar de Charentais-meloen is in opmars. De teelt begint in Marokko, gaat vervolgens naar Spanje en eindigt dan in Frankrijk."


Voor meer informatie:
Frutas Ponche France
453, Av. de Milan – Marché de Production 
Locaux 18-19
66033 Perpignan Cedex
+33 4 68 85 20 44


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018