Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoine De Smedt, VIP Logistics uit Keulen:

"Afzetvenster van Nieuw-Zeelandse uien wordt korter"

De eerste importuien uit Nieuw-Zeeland zijn sinds circa een week in de handel. Desondanks duurt het vermoedelijk echter nog enkele weken totdat ook de retail definitief overstapt op importwaren, afhankelijk van de houdbaarheid van de uien van de oude oogst en het begin van de nieuwe oogst. Vanwege de sterke voorkeur voor producten uit eigen land bij de Duitse consumenten, evenals de moderne opslagtechniek, is het afzetvenster voor de importuien ongeveer gehalveerd.




De plantage van de Nieuw-Zeelandse telers

Kort seizoen
"Tot enkele jaren geleden importeerden we Nieuw-Zeelandse uien in opdracht van onze klanten gedurende een periode van bijna drie maanden. Momenteel ligt deze periode echter op zes tot acht weken", aldus Antoine De Smedt – directeur van VIP Logistics uit Keulen en een ervaren partner op het gebied van uienimport. "Volgens de tendens wordt de verkoopperiode korter en het volume kleiner. Aan de ene kant groeit het bewustzijn bij de consumenten dat Nieuw-Zeelandse uien een lange afstand af moeten leggen (20.000 km) en hierdoor een grote zogenaamde 'ecologische voetafdruk' hebben. Dit wordt in toenemende mate als een probleem gezien. Aan de andere kant proberen handelaren ook zo lang mogelijk eigen uien te verkopen. Met behulp van ULO-opslag (Ultra Low Oxygen) voorkomt men het ontkiemen van uien waardoor de houdbaarheid enorm verlengd wordt."


Productomslag in de haven

Desondanks weten de deskundigen dat er altijd een keurpunt bestaat waarop er geen uien uit eigen land meer geconsumeerd kunnen worden. Tot aan het begin van de Duitse oogst zullen de (overwegend gele) importuien ter overbrugging worden aangeboden. Antoine: "Tot enkele jaren geleden waren er nog importuien uit Argentinië en Zuid-Afrika, maar deze zijn praktisch verdwenen. De Egyptische uien zijn ook van slechtere kwaliteit. "Dankzij jarenlange ervaring en gedegen kennis in dit nichesegment kon VIP daarom een goede startpositie verwerven", aldus Antoine. "Het is een zeer specifieke markt, waarop kwaliteitscontrole belangrijk is. Tenslotte zijn we niet alleen logistiek partner, maar ook adviseur."



Op de uienakker in Nieuw-Zeeland

Gedroogd fruit
VIP Logistics staat sinds 1999 voor een succesvolle afwikkeling van de importprocedure en het logistiek proces. Niet voor niets luiden de drie pijlers van het in Keulen gevestigde bedrijf Visie, Innovatie en Passie (VIP). Buiten de klassieke dienstverlening (distributie, verpakking, commissionering en opslag) biedt het bedrijf ook betrouwbare (markt)advisering op basis van een breed netwerk en jarenlange ervaring. Naast met het relatief korte importuienseizoen, houdt VIP Logistics zich in opdracht van Duitse handelsbedrijven onder andere bezig met de importafwikkeling van gedroogd fruit en noten.


De directie van VIP: Antoine De Smedt (links) en Jörg Borgs

Verdere informatie:
VIP GmbH Vruchten Import and Processing
Directie: Antoine De Smedt & Jörg Borgs
Industriestrasse 180 
50999 Keulen
Tel.: 02236-3946-0 
Fax: 02236-3946-4 
Publicatiedatum: