Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
'Micro-magneten' voor opsporing gewasbeschermingsmiddelen op groenten

Voedselwetenschappers hebben onlangs een snelle en zeer gevoelige screeningstechniek ontwikkeld, die zelfs kleine hoeveelheden gewasbeschermingmiddelen in groenten kan opsporen.

Hun proces maakt gebruik van magnetische nanodeeltjes en brengt de duur van het screeningsproces tot minder dan twee uur terug. De gewasbeschermingsmiddelen (pyrethroïden) die hiermee kunnen worden opgespoord, worden veel gebruikt in de groententeelt. Enerzijds zorgen ze voor oogstverhoging, anderzijds kan het eten van fruit en groenten die ermee zijn behandeld schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Andere opsporingsmethoden kunnen bepaalde gewassen op residuen controleren, maar hier komen kostbare procedures bij kijken zoals kolomfiltratie en centrifugeren, die zes uur kunnen duren.

De methode met magnetische nanodeeltjes is ontwikkeld door universitair docent Yang Hongshun van het Food Science and Technology Program van de National University of Singapore, en zijn promovendus Yu Xi. 

Volgens futurity.org duurt de door hen ontwikkelde analyse minder dan twee uur en worden pyrethroïden opgespoord bij een concentratieniveau van slechts 0,02 nanogram per gram groente. Onderzoekers kunnen de nanodeeltjes maar liefst 30 keer hergebruiken, waardoor deze methode zowel tijd- als kostenbesparend is.

Publicatiedatum: 30-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: