Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-tekorten dit jaar terug te zien op Zweedse paasdis

Het koude weer in Zweden zorgt in combinatie met de vroege Pasen dit jaar voor een tekort aan traditionele producten zoals verse aardappelen, avocado's en zachtfruit. 



"Gewoonlijk zijn Zweedse nieuwe aardappelen de eerste weken vrij duur, hoewel dit uiteraard afhangt van de volumes. Het is dus niet ongebruikelijk dat we voor Pasen nieuwe aardappelen importeren. We hebben in deze tijd van het jaar eigenlijk nooit voldoende volumes om aan de vraag tegemoet te komen. Het enige ongewone dit jaar is dat Pasen vroeg valt en dat we te maken hebben met sneeuwval waardoor we dus helemaal geen product hebben. Hoewel we geen Zweedse nieuwe aardappelen hebben, bieden we kleine aardappelrassen zoals Amandine, Almond en asperges aan en we hebben gemerkt dat dit prima alternatieven zijn," vertelt Anita Jansson van Hebe Frukt & Grönt. 



Nu de vraag naar producten die passen in een gezonde levensstijl steeds sterker wordt, stijgt volgens Anita de vraag naar zoete aardappelen eveneens. Deze groente is vooral populair dankzij haar hoge gehalte aan antioxidanten en dit geldt met name voor de paarse rassen. 



"De afzet van zoete aardappelen groeit voortdurend en het zou mij dan ook niet verbazen als deze groente dit jaar in menig paasgerecht opduikt. Onze biologische zoete aardappelen met laser-etiket zijn een groot succes. We merken dat consumenten steeds vaker kiezen voor niet-traditionele producten en ook vaker groentengerechten op tafel zetten. We zijn onlangs gestart met de verkoop van vegetarische zure haring (Svill), die bereid wordt met shiitake. Dit product is goed ontvangen en is een geweldig alternatief voor dit klassieke visgerecht," vervolgt Anita.



Een ander product dat in Zweden onlosmakelijk verbonden is met Pasen, is zachtfruit, zoals aardbeien en frambozen, maar ook hier is amper aan te komen. 



"Ik denk dat het tekort aan zachtfruit veroorzaakt wordt door de enorme vraag voor Pasen. In Nederland komt het seizoen pas net op gang maar we hebben aardbeien in Spanje in kunnen kopen. Er is echter veel vraag naar het ras Sonata uit Nederland. We importeren onze frambozen momenteel uit Portugal en Marokko maar zullen naarmate het seizoen vordert, overschakelen op de import van zachtfruit uit Nederland en België. 


Voor meer informatie:
Anita Jansson
Hebe Frukt & Grönt AB
Tel: +46 31 780 27 06
Fax: +46 31 19 33 28
Email: anita.jansson@hebe.se
www.hebe.se
Publicatiedatum: