Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tasmanië

"Belangstelling voor oude appelrassen neemt duidelijk toe"

Eén van de grootste appel- en ciderproducenten in Tasmanië onderzoekt de mogelijkheid om een aantal oude rassen nieuw leven in te blazen. Volgens de teler zal dit een nieuw scala aan mogelijkheden bieden. Brady's Lookout Cider heeft vorig jaar ruim 80 rassen aangeplant, die het in boerderijwinkels hoopt te verkopen en te verwerken tot cider. 


Het ras Peasgood Nonsuch (links) dateert uit 1872 en is van oorsprong afkomstig uit het Engelse graafschap Lincolnshire. De appel heeft een zoete smaak en is zeer geschikt als moesappel. Het ras Blue Permain (rechts) gaat terug tot 1800 en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het heeft zoet roomwit vruchtvlees en een verfijnd aroma. De appel is bij uitstek geschikt als handappel.

"Er is duidelijk een groeiende interesse voor historische rassen," vertelt mede-eigenaresse Caroline Brown. "Mensen komen graag meer te weten over nieuwe rassen. Terwijl telers aan contractteelt doen voor de teelt van nieuwe rassen die ontwikkeld worden, proberen wij oude rassen juist te doen herleven."

Het was voor Brady's Lookout Cider niet eenvoudig om deze rassen in te kopen. Ze zijn hiervoor naar het Grove Research Station gegaan om de bomen te bemachtigen en dit nam twee jaar in beslag. 

Brown legt uit dat het bedrijf op zoek is naar een appelras dat zowel geschikt is voor de verse verkoop als tot cider verwerkt kan worden. 

"Sommige appelen worden gebruikt als handappel en andere om mee te koken," vervolgt Brown. "We kijken ook of de smaken en aroma's zich lenen voor het maken van cider. Dit betekent voor telers dat hun bomen veel potentie hebben."

FOTO: Het ras Kidds Orange Pippin dateert uit 1924 en komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland. De appel heeft een zoetzure smaak en is geschikt om vers gegeten te worden. 

Brady's Lookout Cider heeft een domein van 20 hectare en naast haar eigen unieke appelen koopt het bedrijf ook appelen in bij andere telers in de regio om de lokale sector te steunen. 

Het bedrijf zal deze historische rassen aanvankelijk verkopen op markten om consumenten kennis met de appelen te laten maken en vraag te creëren. Ook zal het bedrijf de appel gaan verwerken. Uiteindelijk hoopt Caroline weer aan de programma's voor de grote supermarkten te kunnen leveren. 

"We willen hiermee niet zeggen dat de rassen nog niet goed genoeg zijn," vervolgt Caroline. "Ik weet dat ze net zo goed zijn als de rassen die verloren gegaan zijn omdat ze moeilijker te telen waren. Voor sommige appelrassen doen we een volledige cyclus en ik ben optimistisch want afgaand op het kennisniveau van mensen en de vraag naar andere rassen denk ik dat supermarkten uiteindelijk weer in zullen kopen wat de consument wenst."


Brady's Lookout cider

Ze hoopt dat de nieuwe rassen niet alleen positief voor de consumenten uit zullen pakken maar ook voor de telers. Ze voegt er aan toe dat er voor het eerst specifiek boomgaarden voor de ciderproductie in Tasmanië worden aangeplant.

"Ik ben er van overtuigd dat een aantal van deze appelen telers geweldige kansen te bieden hebben," aldus Brown. "Misschien maak ik dat wel niet meer mee want dit soort dingen vergt tijd."


Caroline en haar echtgenoot Chris op zoek naar historische appelrassen in Duitsland.

Cider blijft echter het belangrijkste onderdeel van het bedrijf. Het unieke brouwproces vereist een perfecte balans tussen suiker, zuur en tannine. Volgens Caroline is dit één van de redenen voor de zoektocht naar andere rassen. 

"We maken cider op de traditionele manier zoals champagne gemaakt wordt maar dan met appelen in plaats van druiven. Onze cider is dan ook niet te vergelijken met andere op de Australische markt. We hebben een meer verfijnde stijl en hopen het juiste evenwicht te ontwikkelen door middel van de appelen die we gebruiken."
Publicatiedatum: