Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Friet voor Iran

De aardappelindustrie in Iran ontwikkelt zich al gestaag sinds de jaren zeventig. Het is dan ook in de jaren zeventig geweest dat Kiremko Food Processing Systems in Iran haar allereerste internationale project heeft uitgevoerd. In de opvolgende jaren zijn er meerdere proceslijnen geïnstalleerd, waarvan de meerderheid nu nog in bedrijf is.

De aardappel wint, met name in de afgelopen jaren, sterk aan populariteit in Iran. Naast traditionele gerechten, bestaande uit voornamelijk rijst en tarwe, zien we ook de vraag naar friet en hash browns (rösti) toenemen. De verwerkingsindustrie staat aan het begin van een sterke marktgroei, al zijn er nog wel een aantal hobbels te nemen met betrekking tot de teelt, oogst en opslagtechnieken voor aardappelen.

Sancties
Ten tijde van de sanctiejaren heeft Kiremko alleen relatiebeheer uitgevoerd met behulp van een lokaal agentschap, dat hierbij een cruciale rol vervulde. Vanwege de afstand en taalbarrière (Farsi) maar zeker ook vanwege de lokale gebruiken en connecties bij verschillende overheidsinstanties, is een lokaal agentschap goud waard bij het behouden van bestaande relaties en het ontwikkelen van nieuwe. Nu de sancties zijn opgeschort, hebben we onze activiteiten opgeschroefd en nemen we bijvoorbeeld weer jaarlijks deel aan de beurs Food + BevTec in Teheran.

Samenwerken

De industrie in Iran heeft veel potentie. Wil je als ondernemer succesvol zijn dan is het cruciaal om samen te werken met de verschillende overheidsinstellingen, banken en lokale partners. Ondanks dat de sancties zijn opgeschort, blijft het voor veel bedrijven bijvoorbeeld problematisch een bank te vinden om projecten in Iran van de grond te krijgen. Ook voor ons was dit een doolhof van regelgeving, maar inmiddels hebben we uitgevonden hoe we hierin zorgvuldig onze weg in kunnen vinden.

Nog een voorbeeld van een goede samenwerking is een in november 2017 gehouden seminar, die werd georganiseerd door de Nederlandse Ambassade, de Union of Seed Potato Producers in Iran (USPPI) en Wageningen University & Research. Hier is de ambitie uitgesproken om naar een gezamenlijk doel te werken met behulp van vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Iraanse bedrijfsleven. Nu men bewust is van de huidige problematieken omtrent aardappelteelt, kan er middels een samenwerkingsverband tussen Nederland en Iran gewerkt worden aan een oplossing. Daar profiteert iedereen van!

Iran en export control

Benieuwd naar de mogelijkheden en beperkingen van het toetreden tot de Iraanse markt? Kom dan naar het evenement 'Iran en export control' op 19 april. Op deze dag komen de de risico's van een snap-back op de JCPOA, het vergunningstraject en de betalingsroute aan de orde. Een goede voorbereiding om in te spelen op de marktkansen in Iran.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018