Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bemisten minder effectief doordat veel producten voorverpakt zijn

Nederlandse supermarkten zijn nog afwachtend met het inzetten van dry minsting. "We spreken veel enthousiaste partijen in de retail, maar er zijn nog wel uitdagingen. Doordat veel producten voorverpakt zijn, is bemisten minder effectief. Met pilots laten we zien dat de mist echt werkt, bijvoorbeeld in langlopende trajecten met grote supermarktketens", zegt directeur Frank Bakker van Contronics.

Contronics maak mistmachines waardoor voedsel vlak na oogst, tijdens transport én in de supermarkt veel langer vers en voedingsrijk blijft. De mistmachines staan in bijna alle Franse supermarkten en in veel winkels in Zuid-Europa. Nu wil Contronics ook de supermarkten in Nederland meekrijgen. De mist uit de mistmachines koelt de lucht en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het voedsel niet uitdroogt. Zo gaat minder voedsel verloren, is transport minder kwetsbaar en heeft de supermarkt minder werk omdat de groenten in de schappen kunnen blijven liggen. Ook blijkt de verkoop beduidend hoger omdat de producten er frisser uitzien.

Bakker: "Geoogste groente is een levend product. Bemist je dit van oogst tot en met supermarktschap, dan blijft het langer vrij van schimmels en bacteriën en blijven vitaminen en mineralen juist behouden. We zeggen ook wel: het is alsof de consument zelf heeft geoogst." Zo verliezen asperges 50% minder gewicht en bevatten druiven 30% meer vitaminen. De mist kan ook worden toegepast op vlees en vis, wijn, brood en kaas.

Het idee van 'Dry Misting' is geïnspireerd op de natuur. Een bijzonder fenomeen vind je in de gortdroge Salinas Valley, waar roman sla voor heel Noord-Amerika wordt geteeld. De gewassen worden elke ochtend bevochtigd door een mistwolk vanuit de oceaan. De slaplantjes voeden zich met de mistdruppeltjes en overleven zo de hele dag in de brandende zon.

bron: Provincie Noord-Brabant


Voor meer informatie:
Contronics Engineering
Rogier Klein Sprokkelhorst
Ambachtsweg 8
5492 NJ Sint-Oedenrode
T: +31(0)413-487000
rogier@contronics.nl
www.contronics.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018