Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
CANAPEP viert jubileum

15-jarig bestaan CANAPEP Costa Rica

De Nationale Kamer van Telers en Exporteurs van Ananas (CANAPEP) van Costa Rica viert haar 15-jarig bestaan. De organisatie werd opgericht in 2003 met als doel om telers, verwerkers en exporteurs aan te sporen om in overeenstemming met de milieu-, arbeids- en sociale normen van het land en die van internationale organisaties te werken.Deze particuliere organisatie non-profitorganisatie wil tijdens dit jubileum haar doelstelling bekrachtigen: dat haar partners de hoge kwaliteitsstandaarden behouden, zodat ze in de hoogste niveaus van marktvoorkeur blijven en zodat Costa Rica zijn positionering behoudt als "de beste leverancier van verse ananas voor de wereldmarkt dankzij de onderscheidende kwaliteit en het gebruik van de meest moderne teeltpraktijken".

Momenteel is 44.500 hectare van het land gewijd aan de ananasteelt. De ananasteelt genereert meer dan 32.000 directe en 130.000 indirecte banen en meer dan een miljard dollar aan export, dat is 2 % van het BBP.


Volgens recente onderzoeken van de INCAE (een universiteit in Costa Rica) en de FAO is Costa Rica sinds meer dan twee decennia de belangrijkste teler en exporteur van verse ananas ter wereld. Ze zijn groter dan belangrijke concurrenten als Brazilië, de Filipijnen, Thailand en Indonesië. Deze leidende positie werd bereikt dankzij de combinatie van ideale agro-ecologische omstandigheden, goed onderzoek in biotechnologie en een grote verfijning in de verschillende schakels van de productieketen vanaf de teelt tot aan de verhandeling en logistiek.


Kort geleden heeft CANAPEP de Technische Handleiding voor de Duurzame Teelt van Ananas (MT-PSP) ontwikkeld. Deze is van kracht vanaf 2018 en heeft het verkrijgen van de accreditatie van de Costa Ricaanse Accreditatie-Instantie tot doel. Dit om haar technische bekwaamheid te tonen in het aanbieden van inspectiediensten. Die diensten zijn gebaseerd op het kwaliteitsbeleid van CANAPEP en worden objectief en zonder discriminatie uitgevoerd binnen de gestelde deadlines. Hierbij zoeken ze voortdurend naar verbetering om de naleving van milieu- en sociale verplichtingen te verifiëren.


Ananas in Costa Rica
• In het jaar 1986 begon Costa Rica met de export van verse ananas. In het begin exporteerde het land de Cayenna variëteit. Later werd er Champaca ananas geëxporteerd en vanaf 2001 begon Costa Rica met de uitvoer van de hybride MD2, op wereldniveau bekend als de Golden.

• Aan het eind van de jaren '90 was de export van Costa Rica naar zijn twee belangrijkste markten, de VS en Europa, al gegroeid. Vanwege het succes in de VS en Europa en de goede prijzen voor de Golden ananas, stapten telers van allerlei soorten gewassen over op de ananasteelt.

• In 2006 richtte het bestuur van CANAPEP de Milieu- en Sociale Commissie van de Ananas (COSAP) op, een orgaan dat aangesloten bedrijven in de ananasteelt versterkt, reguleert en hulp aanbiedt.

Voor meer informatie:
CANAPEP
Costa Rica
T: +506 2291 5237

Publicatiedatum: 29-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: