Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Geen zwarte bananen meer dankzij revolutionaire uitvinding

De banaan is een van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld. Hoewel Spanje meer dan 60 % levert van al de bananen die in Europa afgezet worden, blijven Ecuador, Brazilië en Mexico verantwoordelijk voor een groot deel van de afzet op de internationale markt. De grote afstand van deze landen tot bepaalde bestemmingen neemt een probleem met zich mee. Ieder jaar worden er meer dan 250 miljoen bananen weggegooid omdat ze in slechte staat aankomen of omdat ze een zodanig uiterlijk hebben dat de consument ze niet hoeft.

Nu is er een Brits bedrijf dat net een revolutionaire technologie heeft getest, die zou kunnen voorkomen dat 250 miljoen bananen die nog prima te eten zijn weggegooid worden. Het gaat om een filtersysteem dat het proces van rijping vertraagt en de groene periode van de banaan met een gemiddelde van 70 dagen verdubbelt. Supermarkten vragen vaak van de leveranciers dat de bananen groen blijven gedurende de verscheping en distributie.

De in Costa Rica uitgevoerde tests hebben laten zien dat ethyleen, een natuurlijk gas dat de rijping in fruit als appelen, meloenen, peren en bananen veroorzaakt, met succes gefilterd kan worden. Volgens onderzoeker Manuel Madrid is het systeem dat getest wordt veel efficiënter en milieuvriendelijker dan de methodes die traditioneel gebruikt worden.

Het gaat om een ademend membraan dat in de bananendozen gestopt wordt. It's Fresh, het voedselinnovatie-bedrijf dat het product ontwikkeld heeft, werkt momenteel ook aan de ontwikkeling van een zelfklevend etiket dat ook bij ander fruit gebruikt zou kunnen worden.

"Onze technologie maakt het voor bananentelers mogelijk om te verzenden naar markten, die tot nu toe moeilijk te bereiken waren", zegt Simon Lee, oprichter van het bedrijf, in een verklaring aan de Britse krant The Times. Volgens Lee moet momenteel tot wel 20 % van de bananen die in Rusland Of China aankomen weggegooid worden omdat ze niet voldoen aan de standaarden. "Het gaat om een geweldige kans voor de keten van banaanleveranciers om op grote schaal het weggooien van bananen terug te dringen en om dit fruit met een betere kwaliteit te kunnen leveren", voegt hij toe.

Bij het verteringsproces van afval van voedingsmiddelen komt methaan vrij, een gas dat direct gelinkt kan worden aan de opwarming van de aarde, zelfs in sterkere mate dan kooldioxide. "Dit product kan een enorme impact hebben. We geloven dat deze technologie een enorm potentieel heeft om het weggooien van voedsel op wereldwijd niveau te verminderen en het milieu te helpen", besluit Lee.

Bron: elespanol.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018