Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Britse telers gewaarschuwd wanneer zij Gala appelen kunnen oogsten

Een nieuwe methode om telers in het Verenigd Koninkrijk te helpen de beste Gala appelen voor langdurige bewaring te plukken, moet leiden tot een hogere efficiëntie en een groter aanbod in het winkelschap. 

Het onderzoek, dat wordt gefinancierd door AHDB Horticulture, wordt uitgevoerd om het marktseizoen van Britse Gala appelen tot na april te verlengen. Het waarschuwt telers zeven tot tien dagen eerder dan met de huidige methode wanneer de appelen het best geoogst kunnen worden.Scott Raffle, van AHDB: "Hoewel de huidige methode om de beste oogsttijden te voorspellen betrouwbaar is, biedt het telers weinig informatie vooraf. We hopen dat dit onderzoek zal uitmonden in een commercieel levensvatbaar apparaat zodat telers hun personeel op het juiste moment kunnen mobiliseren om de oogst nog efficiënter te laten verlopen."

Momenteel worden Gala appelen voor langdurige bewaring geplukt wanneer het zetmeelgehalte gedaald is naar 80%-75% Dit wordt gemeten door het gesneden fruit in jodium te dopen. De daling van het zetmeelgehalte kan echter binnen slechts enkele dagen plaatsvinden, wat telers weinig gelegenheid biedt om voorbereidingen voor de oogst te treffen. 

De nieuwe technologie is niet-destructief en meet het gehalte aan chlorofyl fluorescentie. Deze meting detecteert veranderingen tijdens het rijpen van het fruit.
Volgens onderzoeker Mehrdad Mirzaee zullen Britse telers pas in staat zijn hun marktseizoen te verlengen als hun product in kwalitatief opzicht en qua prijs vergelijkbaar is met importfruit. De enige manier om dit te bereiken, is door met meer oog voor detail naar de oogst te kijken en te bepalen welk fruit geplukt kan worden voor langdurige bewaring. Na voltooiing van het project in 2019 zal een praktisch en betaalbaar apparaat worden ontwikkeld dat telers zelf kunnen gebruiken. 

Nigel Kitney van H L Hutchinson's vertelt dat appeltelers in toenemende mate geconfronteerd worden met hogere kwaliteitseisen maar tegelijk moeite hebben om voldoende arbeidskrachten te vinden. Chlorofyl fluorescentie maakt het mogelijk om te beoordelen of fruit geschikt is voor langdurige bewaring en geeft tien dagen van tevoren een melding wanneer de appelen geplukt kunnen worden, hetgeen de efficiëntie van de oogst ten goede komt. 

Men hoopt dat de technologie toepasbaar zal zijn op een scala aan verse groenten en fruit. Dit zou bij kunnen dragen aan het beperken van verliezen in de toeleveringsketen. Verder onderzoek, eveneens gefinancierd door het AHDB, wordt momenteel naar broccoli gedaan. 

Bezoek horticulture.ahdb.org.uk voor meer informatie over dit onderzoeksproject.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018