Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fingerfood zorgt voor verhoogde AGF consumptie van ouderen met dementie

Op 22 maart werd, onder het genot van innovatieve tussendoortjes, de éérste resultaten van het project "Interventie gezonde voeding in gesloten settings" gepresenteerd. De doelstelling van het project is om de consumptie van groente en fruit te duurzaam te verhogen en de effectiviteit van bepaalde interventies met groente en fruit binnen de settings vast te stellen.

Binnen het project is bij ZuidOostZorg een pilot met het aanbieden van fingerfoods aan ouderen met dementie met succes afgerond. Ouderen met dementie lopen vanwege een verminderde eetlust en het niet meer herkennen van eten en bestek een groot risico op ondervoeding. Daarom heeft ZuidOostZorg samen met de kennisinstelling het Louis Bolk Instituut fingerfoods ontwikkeld. Fingerfoods zijn voedzame tussendoortjes met 40-70% groente of fruit die met de hand gegeten worden. Samen met de koks en diëtiste van ZuidOostZorg zijn recepten ontwikkeld die geschikt zijn qua voedingswaarde, kauw- en slikproblemen, smaak en uitvoerbaarheid voor de keuken en de verzorging. Zes weken lang hebben twee woongroepen deze fingerfoods als "vieruurtje" aangeboden gekregen bovenop de gewone tussendoortjes en maaltijden.

Gemiddeld aten de bewoners 70 gram fingerfoods per dag extra, dit resulteerde in een 45% toename van de totale groente en fruit consumptie. De resultaten lieten geen significante veranderingen zien op de kwaliteit van leven en het gewicht van de bewoner, maar wel een verbetering van 16% in het risico op ondervoeding. Het eten van de fingerfoods werd niet gecompenseerd met de avondmaaltijd.

Een zeer mooi resultaat, de pilot laat zien dat het goed haalbaar is om met fingerfoods de groente en fruit inname van ouderen met dementie te verhogen. Het vervolg is om de pilot verder uit te breiden om de effecten van fingerfoods zichtbaar te maken: op grotere schaal, op langere termijn en bij verschillende groepen inwoners.

Het project is een samenwerking van GreenPort Noord-Holland Noord, Louis Bolk Instituut, WUR, ZuidOostZorg, 's Heeren Loo, UMCG afdeling nefrologie, GGZ NHN, AZ Jeugdopleiding, Care Culinair, Diverzio en Atlantis Handelshuis.

Bron: Greenport NHN

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018