Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Neerslag in Zuid-Afrika ontregelt AGF-sector

Aanhoudend zware neerslag in het midden en oosten van Zuid-Afrika hebben in veel regio's een einde gemaakt aan de droogte die het land heeft geteisterd. Hoewel de jaarlijkse hoeveelheid regen wegens de droogte nog steeds ondermaats is, viel er in Centraal-Pretoria binnen 24 uur bijna 150 mm aan regen.

Hoewel er gelukkig geen sprake was van hagel, heeft de zachte regen in sommige delen van het land een ontregelend effect gehad op de oogst van groente, fruit, graan en macademia's. Er is meer kans op ziektes ontstaan en ook de kwaliteit van het AGF dat al geoogst is loopt risico. Volgens de telers zelf zijn dit echter problemen die ze liever hebben dan de zware droogte van de afgelopen tijd.

Gevolgen voor citrus
De oogst voor zachte citrussoorten zoals Satsuma's is in regio's als Burgersfort en Senwes al van start gegaan. Omdat het nu nog steeds regent, is de oogst daar echter tijdelijk gestopt. Satsuma's zijn erg gevoelig voor water. Een van de risico's is dat het fruit door het water opzwelt. Rond volgende week zal duidelijk worden in hoeverre de Satsuma's te lijden hebben gehad van de neerslag.

Niet alle telers in Senwes waren al begonnen met hun oogst. De koele temperaturen die met de neerslag gepaard gaan zijn precies op tijd om het fruit beter te kleuren. Ook de maten van het fruit hebben baat bij de regen, die met name in grote hoeveelheden is gevallen in het reservoir van de Loskopdam ten oosten van het Hoogveld.

In Letritele in het noordoosten van Zuid-Afrika is het nog steeds erg droog. De neerslag ligt daar tot nu toe nog onder het gemiddelde. Sinds juli 2017 is hier slechts tussen de 200 en 250 mm gevallen. De waterspiegel bij de dam ligt aan de lage kant. Op dit moment regent het er echter zachtjes. De eerste Navel-sinaasappelen die voor de lokale markt bestemd zijn, komen uit Letritele vandaan. De regen zal goed zijn voor grotere maten bij de Valencia's, die pas over ruim een maand zullen worden geoogst.

Ook in Hoedspruit is aanzienlijk veel regen gevallen. Het waterreservoir rond Graskop bij de Blyderivierpoortdam is nu voor 75% gevuld. In verband met de regen is de citroenoogst op dit moment stopgezet.

Het effect op appelen
In de oostelijke hooglanden van Zuid-Afrika gaat de appeloogst goed. De oogst van Royal Gala is inmiddels afgerond. De opbrengst van de oogst was groot en de kwaliteit is zeer goed. Dankzij wat koude nachten tijdens deze regenperiode is de kleur van Pink Lady-appelen nog beter geworden, hoewel de appelen nog voor de regen al een mooie kleur hadden gekregen.

De Pink Lady-oogst gaat aankomende maandag in het oostelijke deel van de provincie Vrijstaat van start. Het fruit heeft tot die tijd om weer droog te worden, zodat beurse plekken kunnen worden voorkomen. Er zijn dit jaar grote verwachtingen met betrekking tot de opbrengst van de oogst.

De oogst van Granny- en Braeburn-appelen is totdat de regen ophoudt uitgesteld.

In verband met de regen loopt de omzet via dorpsmarkten in Johannesburg en Pretoria op dit moment erg traag. Veel kleinschalige fruitwinkels die in de open lucht of onder plastic zeil werken gaan tijdens regenachtige dagen niet open. Het aandeel van deze kleine handelaren binnen de totale markt kan soms oplopen tot 50%.

De regen is niet voor alle telers een voordeel. Groentes zijn beperkt houdbaar en zijn erg kwetsbaar voor aanhoudende neerslag. Dit geldt met name voor gebieden die doorgaans een zonnig klimaat hebben. Een hoge vochtigheidsgraad werkt verschillende plantenziektes in de hand. Telers die met sojabonen werken kunnen gedurende de neerslag het land niet op. De peulen van de bonen kunnen door de neerslag knappen, waardoor de bonen over de grond verspreid raken.

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018