Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

KCB jaarverslag import

"Kwaliteit Europees citrus vertoont neergaande spiraal"

De kwaliteit van het Europese citrus lijkt "een neergaande spiraal" te vertonen, dat meldt het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) in haar jaarverslag. Vooral schilschade wordt te tolerant mee verpakt en regelmatig trof het KCB in partijen sinaasappels, met klasse I aanduiding, vruchten aan die zelfs niet meer voldeden aan de eisen van klasse II waardoor declasseren niet mogelijk was en gebreken eerst uitgesorteerd moesten worden voordat de partijen weer in de handel konden worden gebracht. Citrus afkomstig uit derde landen liet een stabieler kwaliteitsbeeld zien maar het KCB geeft aan dat het zaak is alert te blijven op schilschade.

Kiwi
Import is van veel betere kwaliteit dan Zuid-Europese, constateert het KCB. Vanwege krapte op de Europese markt zijn exporteurs uit Chili overgegaan op het exporteren van te kleine maten kiwi's, kiwi's die niet aan het minimumgewicht van de klasse I voldeden werden toch geëxporteerd als zijnde klasse I wat tot veel afkeuringen leidde. Te kleine maten werden ook aangetroffen in voorverpakkingen van Zuid-Europese verpakkers, ook wanneer er geen krapte op de markt is. Ook is de kwaliteit van de Europese kiwi's, met uitzondering van de Franse, minder dan die van de geïmporteerde partijen. Het viel op dat vaker moest worden afgekeurd vanwege ernstige gebreken zoals rot.
De kwaliteit van import kiwi's van het zuidelijke halfrond geeft zelden of nooit problemen tijdens de importinspecties. De kwaliteit van deze vruchten is normaliter van een zeer hoog niveau en dit geldt ook voor de maatsortering.

Druiven
Hoewel het kwaliteitsniveau van druiven normaal gesproken goed is, werd de markt geconfronteerd met een nieuw fenomeen. In partijen van het ras IFG (merknaam Sweet Globe) werden rode strepen in de witte variëteit geconstateerd. Dat leidde tot veel afkeuringen door klanten, het KCB kon deze partijen niet afkeuren omdat er geen kleureisen aan druiven worden gesteld.
Aanduidingen zorgden voor de nodige problemen, veel voorkomende manco's waren het ontbreken van de volledige naam, adres en woonplaats van verpakker/verzender of het ontbreken van de rasnaam of het verkeerd aanduiden hiervan.

Bron: KCB

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018