Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Europa: Overschot steenfruit verwacht

De belangrijke spelers binnen de Europese en wereldwijde groenten- en fruitbranche verzamelen zich van 9 tot en met 11 mei in de Italiaanse stad Rimini voor de Macfrut beurs. Tijdens de drie beursdagen wordt de gehele toegevoegde waardeketen - van de vroege oogstsector, de teelt en de verkoop tot aan de verwerkings- en verpakkingsmachines en logistiek - gethematiseerd. Renzo Piraccini, voorzitter van de beurs, ziet momenteel grote uitdagingen binnen de fruitbranche.


Renzo Piraccini op de afgelopen Macfrut

Mijnheer Piraccini, u heeft de Macfrut beurs 2018 reeds internationaler als ooit tevoren gepositioneerd. Hoe groot is het groeipotentieel op de lange termijn?
"Macfrut heeft naar mijn idee een unieke betekenis binnen de branche. Het is de enige beurs die werkelijk representatief is voor de gehele groenten- en fruitindustrie in die zin dat alle schakels in de toegevoegde waardeketen, van de teler tot aan de retailer, vertegenwoordigd worden. Tijdens de drie beursdagen heeft de vakbezoeker de mogelijkheid om alle noviteiten binnen de branche te zien, evenals de mogelijkheid om nieuwe zakelijke contacten aan te knopen. Het expositieoppervlak is in de afgelopen vier jaar niet voor niets verdubbeld. Bovendien is het aantal exposanten met 38 procent en het aantal bezoekers met 50 procent gestegen. Een kwart van de bezoekers komt inmiddels uit het buitenland. Dat zijn indrukwekkende cijfers die het grote potentieel van deze bijeenkomst laten zien en ik ben er ook zeker van dat de beurs in de komende jaren nog verder zal groeien.'' 

Ook Duitse bedrijven als Biolchim, Dole en Rewe zijn op de Macfrut vertegenwoordigd. Hoe groot is de betekenis van de beurs voor de Duitse markt?
"De Duitse vertegenwoordiging is nog steeds klein en de enige Duitse exposanten op de beurs zijn daadwerkelijk pre-harvest technologiebedrijven, evenals supermarktketen Rewe. Duitse inkopers binnen de groenten- en fruitsector komen echter graag als vakbezoeker naar de beurs. Dit jaar zien we een grote belangstelling van importeurs voor het tropical fruit congres, dat aan de mango en avocado gewijd is.''

Vanwege de huidige weercapriolen zijn beschermingsoplossingen (folietunnels, hagelnetten enzovoort) momenteel een gevoelig onderwerp. Wordt deze uitdaging ook op de beurs gethematiseerd en besproken?
"Het probleem van teeltbescherming tegen klimaatgevolgen en het rationele gebruik van water zijn de twee actuele onderwerpen in onze sector. Op de beurs zijn niet alleen veel exposanten met technologische oplossingen, maar ook georganiseerde bijeenkomsten waar deze onderwerpen besproken en gethematiseerd worden. Want Macfrut is niet alleen een expositie, maar inhoudelijke bijeenkomst. We zijn deel van de leveringsketen van groenten en fruit en onze expertise in de branche is onze meerwaarde.''In hoeverre daalt de betekenis van Italiaanse producten door de constante opkomst van exoten?
"De consumptie verandert duidelijk en avocado's en mango's zijn ondanks de contante prijsstijgingen in heel Europa heel geliefd. De enige manier om de consumptie van Italiaans fruit te stabiliseren is door ons - ook bij hogere prijzen - in bepalende mate op de kwaliteit te concentreren.''Tijdens de beurs worden ook de oogstramingen van steenfruit besproken. Hoe is de huidige situatie wat betreft areaal, oogst en export?
"De presentatie van de Europese teeltprognose is daadwerkelijk een gelegenheid om de stand van zaken binnen deze sector, die in de afgelopen jaren ernstige problemen had, te bespreken. Het probleem is dat het teer fruit is dat moeilijk naar verre bestemmingen te exporteren valt. In de afgelopen jaren heeft Italië haar teelt teruggebracht van 1,7 miljoen ton naar circa 1,3 miljoen ton. Tegelijkertijd steeg de oogst in Spanje van 1,2 miljoen ton naar 1,5 miljoen ton. In het geval van een goede oogst hebben we met overschotten te maken, omdat de huidige Europese markt simpelweg geen 3,9 miljoen ton perziken nodig heeft. Bovendien is het vanwege de bederfelijkheid van de producten moeilijk om ze buiten Europa te exporteren.''

Verdere informatie:
Cesena Fiera
Via Dismano 3845
47522 Cesena (FC) - Italië
Tel.: +39 0547 317435
Fax: +39 0547 318431

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018