Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
François Mestre, Mesfruits

"We zetten een grote stap door voor bio te kiezen"

Volgens François Mestre van het Franse bedrijf Mesfruits is de appelmarkt goed. "Er is een tekort aan appelen en dat houdt de prijzen in stand. Daarnaast zijn de opbrengsten hoog. De nieuwe oogst wordt in augustus verwacht en Mesfruits heeft nog voldoende appelen in bewaring."


François (links) met zijn broer Jacques in de boomgaard

Momenteel maakt Mesfruits de grote omschakeling naar bio. "We hebben in één keer 30 hectare aangeplant en we zullen met dezelfde volumes doorgaan. De biologische teelt stelt ons in staat om aan de wens van de consument tegemoet te komen en onze telers een eerlijke prijs te garanderen, aangezien de vraag naar bio zeer sterk is. De teelt van biologische appelen is gecompliceerd maar het zuidoosten van Frankrijk biedt hiervoor een vrijwel ideale omgeving. Dankzij de weersomstandigheden en de wind is het er minder vochtig dan in andere regio's. Anderzijds is het wel moeilijker om de appelen goed op kleur te laten komen maar het fruit komt wel eerder op de markt. Dankzij deze kortere technische route zijn er minder beperkingen."



Mesfruits biedt een ruim assortiment appelrassen aan, waaronder Pink Lady, Granny Smith, Royal Gala, Braeburn, Golden Delicious en overige rassen. "Bovendien ontwikkelen we nieuwe rassen zoals Story, Joya en Kissabel." Daarnaast heeft het bedrijf het monopolie op het ras Crimson Snow in Frankrijk. "Ons aanbod is traditioneel; dezelfde rassen worden herplant en nieuwe rassen worden geïntroduceerd om appelen te verkrijgen die een betere kleuring en zoetere smaak hebben." Mesfruits breidt uit naar de rest van Europa; met name in Engeland en Duitsland, waar clubrassen zeer populair zijn. In 2018 zullen er in Europa 75.000 ton appelen en peren gedistribueerd worden. 



Het ras Kissabel 


De Crimson Snow Group in Berlijn

De kleinere appelen die in de boomgaarden van Mesfruits worden geplukt, zijn vooral bestemd voor kinderen. "Als de natuur ons bijvoorbeeld kleine Pink Lady appelen geeft dan vermarkten we die als 'Pinkids'. Dit zijn zoete premium appelen en deze strategie werkt prima. We moeten kinderen kennis laten maken met ons fruit want zij zijn de consumenten van de toekomst."


René Mestre, de vader van Jacques en François, op de Pink Lady dag van Mesfruits

De concurrentie van andere landen is sterk. "Met name de Poolse concurrentie raakt Franse telers hard. Telers op het zuidelijk halfrond concurreren wel maar niet rechtstreeks omdat zij andere markten bedienen en hogere kosten hebben vanwege het feit dat ze in de dollarzone handelen. Het gevolg is dat zij voor veel hogere prijzen verkopen dan wij."



Het is opvallend dat Frankrijk in vergelijking tot appelen maar weinig peren produceert. De volumes groeien ook niet omdat veel telers de perenteelt momenteel vaarwel zeggen. "Het is een prima fruitsoort maar er zijn teveel problemen. Ten eerste zijn peren niet echt 'trendy'. Ten tweede zijn er alleen traditionele rassen beschikbaar die lagere opbrengsten geven en hoge kosten met zich meebrengen omdat ze zeer arbeidsintensief zijn.

Het is in Frankrijk erg moeilijk om de markt te reguleren. We hebben amper zes maanden per jaar peren. Gedurende deze maanden is de markt voortdurend verzadigd omdat telers hun fruit graag vlot willen verkopen. Het verpakken is duur en peren zijn relatief kort houdbaar.

De komende tien jaar zal in deze situatie geen verandering komen. Perentelers zijn nog steeds eerste generatie-telers. Ze hebben boomgaarden die dateren uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw en hun bedrijven zijn vaak kleinschalig en versnipperd omdat het eenvoudigweg geen hightech-boomgaarden zijn. 

Hier in het zuidoosten zullen veel perentelers naar bio omschakelen. François: "Onze peren zijn 100% biologisch wat ons de garantie biedt dat we ze ook af kunnen zetten."


Het kantoor

Voor meer informatie:
Mesfruits
+33 490 712 836


Publicatiedatum: