Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk jaarrond aanbod aan Zuid-Afrikaanse avocado's

Binnen de Zuid-Afrikaanse avocadosector streven alle grote spelers ernaar om een jaarrond aanbod van avocado's te bereiken. Ze proberen dit door gebruik te maken van alle mogelijke klimaten die binnen Zuid-Afrika te vinden zijn.

Het bedrijf Afrupro is er bijna in geslaagd om deze uitdaging op te lossen. Het bedrijf is oorspronkelijk begonnen als een coöperatie van avocado- en litchi-telers in de regio van Letaba en Tzaneen. Onder de naam Afrupro Packers heeft het bedrijf een pakstation net buiten Tzaneen, waar ook het hoofdkantoor van Afrupro is gevestigd. Ook opent Afrupro drie pakstations in George in de Zuidkaap, in Richmond in KwaZulu-Natal Midlands en in het Mkushi-district in de Centrale Provincie van Zambia.

"We moeten onze volumes zo snel mogelijk vergroten," zei Afrupro-directeur Simon Tattersall in april 2017. "Grote buitenlandse retailers als Lidl, Kaufland of Rewe leggen veel druk op de handelaren die wij als klanten hebben om het hele jaar rond avocado's te leveren. We zijn daarom nu hard bezig om het aantal telers waar we mee samenwerken uit te breiden. Op dit moment leveren we vanuit het perspectief van Afrupro alleen in de periode van maart tot juli/augustus, omdat onze telers voornamelijk zich in deze regio gevestigd zijn."

Zuid-Afrika is als land echter groot genoeg om een aantal verschillende klimaatsoorten te herbergen. Ook zijn er buurlanden met veel potentieel voor de teelt van avocado's, zoals Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Dit geeft tal van mogelijkheden om voor meer continuïteit met betrekking tot het leveren van avocado's te zorgen.

"We zijn nu aan het uitbreiden in George. Daar kunnen we avocado's telen van augustus tot november. In Iron Crown vlakbij Haenertsburg kunnen avocado's worden geproduceerd in november, december en januari. De regio Ofcolaco zorgt voor januari en februari, terwijl we van augustus tot november Hass-avocado's kunnen halen uit KwaZulu-Natal."



Een onderdeel van de plannen van Afrupro komen neer op het herstel van de teeltgebieden in de regio van Ofcolaco. De regio heeft het perfecte klimaat voor het telen van avocado's. De plantages werden echter in de jaren '80 en '90 verwoest door de plantenziekte phytophthora. Sindsdien zijn telers overgeschakeld op tomaten, litchi's en mango's en vindt er tot op de dag van vandaag geen commerciële teelt van avocado's plaats. Er worden nu nieuwe plantages aangelegd, die onder andere de betrouwbare Fuerte en de nieuwe Maluma-avocado's produceren. De Maluma is een avocado die wat weg heeft van de bekende Hass-avocado, maar die eerder in het seizoen rijpt wordt dan de reguliere Hass. Simon Tattersall verwacht dat de eerste volumes aan Maluma met het einde van 2020 vanuit Ofcolaco op de markt worden gezet.

In Zambia zoeken commerciële telers naar een alternatief voor maïs en tarwe. Er wordt daar met avocado's genoeg uitgebreid om de aanbouw van een pakstation in het Mkushi-district te rechtvaardigen. Er zijn al plantages aangelegd met de avocado-rassen Fuerte, Maluma, Hass en Pinkerton.

Afrupro zoekt toegang tot Mozambique en Tanzania. Vanuit het Chipinge-district in Zimbabwe is het bedrijf benaderd door een aantal avocado-telers. Tattersall heeft sterk de indruk dat de zaken in Zimbabwe in een stroomversnelling komen.

Naast dat er drie nieuwe pakstations worden aangelegd, worden de eigen faciliteiten van Afrupro Packers vervangen met een nieuwe sorteerlijn van het bedrijf MafRoda. Ook worden bij het eigen pakstation mogelijkheden voor koelopslag geïnstalleerd, die afkomstig zijn van GEA Refrigeration. "Bij buitenlandse pakstations zie je dat bij alle faciliteiten gebruik wordt gemaakt van koeltechnologie. Het zorgt ervoor dat je kwaliteit naar een hoger niveau wordt getild."


Brenda Greyvensteyn en Simon Tattersall van Afrupro

De meest lucratieve weken voor avocado's
In lijn met wat traditioneel gezien een vaste trend lijkt, focust Afrupro zich van week 10 tot week 15 op de export van groene avocado's naar Europa. "Met week 15 is de markt behoorlijk verzadigd. Er zijn dan veel Fuerte-avocado's op de markt. We hopen zodoende dat we met onze Fuerte met week 15 klaar zijn. We gaan dan in week 21 weer verder, als het aanbod op de markt weer wat is opgedroogd." In de weken daartussen wordt alleen een minimaal volume naar Europa en het Verenigd Koninkrijk gestuurd om aan de lopende programma's tegemoet te komen, terwijl er ook wordt begonnen met de export naar Rusland en het Midden-Oosten.

Het seizoen voor Hass-avocado's begint iets later. Afrupro streeft naar periode van week 13 tot week 16 en vervolgens van week 21 tot week 35.. 

"We proberen nu zoveel mogelijk te verpakken, zodat we zo veel mogelijk voordeel kunnen halen uit de richtprijs op de Europese markt. Op die markt loopt het aanbod vanuit Israël en Spanje op zijn eind. We verpakken voor 80% aan Fuerte n voor 20% aan Maluma. Maluma-avocado's komen traditioneel gezien later, maar we krijgen nu al vroege avocado's van telers in de omgeving van Tarentaalrand bij Tzaneen. Alles wat we verpakken gaat op dit moment naar Rotterdam."



Forse toenames in volumes
Na de dip van vorig jaar is Afrupro qua volume weer sterk opgeveerd. Ten opzichte van het seizoen van 2016/17 wordt een toename in opbrengst verwacht van 120%. "De hele sector gaat een toename zien," zegt Tattersall. Volgens hem is de huidige prognose van 16,5 miljoen cartons zelfs nog aan de lage kant.

Afrupro Marketing is ook actief op de markt van Zuid-Afrika zelf. Tussen de 35% en 40% van de oogst is bestemd voor de lokale markt. De klanten van Afrupro in Zuid-Afrika zorgen er zelf indien nodig voor dat de avocado's verder rijpen, waarna ze de avocado's herverpakken voor zowel grote supermarktketens als voor dorpsmarkten.

Op dit moment is het voor Zuid-Afrikaanse consumenten nog een voordeel dat Zuid-Afrika een land is dat avocado's produceert. De avocado's hebben binnen het seizoen een redelijke prijs. Hier zou echter verandering in kunnen komen als er naast de EU, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en het Midden-Oosten nog andere markten worden geopend. "Ik denk dat als er eenmaal naar China kan worden geëxporteerd er binnen onze lokale markt meer druk op de prijzen komt te staan. Mensen klagen nu al over een prijs van R25 (€1,70) voor een Pinkerton. Ik denk echter dat die prijs zou kunnen stijgen naar zoveel als R50 (€3,41) per avocado," zegt Simon Tattersall tot slot.

Voor meer informatie:
Simon Tattersall
Afrupro
Tel: +27 81 477 8444
Publicatiedatum: