Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kronen GmbH presenteert nieuw systeem:

"Op maat gesneden oplossingen in het belang van onze klanten"

De productie van kant-en-klare, verpakte verse producten zoals gesneden sla is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Een nieuwe trend is de productie van verpakte, verse fruitsalades. Afnemers zijn zowel privéhuishoudens via de retail alsook grootafnemers zoals kantines, ziekenhuizen, restaurants en scholen. Het verwerkte fruit heeft echter een kortere levensduur dan een hele vrucht aangezien zij duidelijk gevoeliger is voor microbiële aantasting. En het belangrijkste kwaliteitscriterium bij Freshcut-producten is met het oog op de consumentenveiligheid haar microbiologische veiligheid.


Directeur Stephan Zillgith bij de beursstand op Anuga Food Tec. Op de achtergrond staat de nieuwe centrifuge-installatie K650.

Een belangrijk hoofdingrediënt in fruitsalades is bijvoorbeeld appel. Appelen worden gewassen en in blokjes gesneden, en daarbij ongeschild verwerkt. Het zorgvuldig verwijderen van de micro-organismen op de schil is daarom een basisvoorwaarde.
Een project waaraan Kronen momenteel samen met partner ATB Leibnitz-instituut voor landbouwtechniek en bio-economie werkt heeft hier betrekking op. Doel van het project met de naam DEKONWA is om appelen toekomstig niet alleen te wassen, maar ook om ze zo voorzichtig mogelijk en zonder de inzet van chemie te hygiëniseren. Daarvoor staat de ontwikkeling van een nieuw soort installatie en een nieuwe methode gepland. Door middel van temperatuur gecontroleerde en gestuurde processen moeten microbiële bederfveroorzakers en humaan pathogene kiemen maximaal gereduceerd worden. Daarmee worden een vermindering van het bederfpercentage en een verhoging van de consumentenveiligheid bereikt. Vanwege haar isolering is het nieuwe systeem geoptimaliseerd voor de Freshcut-sector en kan zij probleemloos in gekoelde ruimtes ingezet worden.

Laboratoriumgebaseerde heetwaterbehandelingen van vers fruit toonden een hoge werking tegen de meeste ziekteverwekkers. Als optimale omstandigheid bij langere blootstellingsperiodes werd een watertemperatuur van circa 50 tot 52 °C vastgesteld. Bij kortere periodes is 55 tot 60 °C eveneens succesvol. Momenteel gaat men er van uit dat de hoofdwerking van een heetwaterbehandeling berust op een door hitteshock geïnduceerde anti-microbiële reactie. Aangezien dit thermische proces zonder chemische hulpstoffen plaatsvindt, kan het ook voor gecertificeerde bio-fruitsalades gebruikt worden.


Reeds op de eerste beursdag van Anuga Food Tec oogst het bedrijf Kronen grote belangstelling onder de vakbezoekers.

"Kronen zet in op een volledige aanpak: we plannen en adviseren in nauwe samenwerking met onze partners uit de industrie en onderzoekssector. Het is ons werk om op deze wijze innovatieve, op maat gesneden oplossingen te leveren in het belang van onze klanten" zegt Eric Lefebvre, technisch leider bij Kronen. "Het project DEKONWA is een voorbeeld van hoe we de eisen van de Freshcut-branche op het gebied van optimale ontkieming en levensmiddelveiligheid willen vervullen zonder de inzet van additieven. Het systeem moet flexibel en probleemloos in bestaande proceslijnen geïntegreerd kunnen worden. Het doel is aansluitend om de procedure ook op andere producten toe te kunnen passen, bijvoorbeeld gesneden sla".

Op Anuga FoodTec werd dit onderwerp in het kader van een voordracht met de titel 'Fresh fruit and vegetable decontamination by an innovative moderate heat treatment' op 22 maart besproken tijdens het forum 'Technology of Fresh-cut products' van de International Union of Food Science and Technology (IUFoST).

Live machinepresentaties op Anuga FoodTec
Ook dit jaar presenteerde Kronen op haar stand weer een reeks noviteiten door middel van live demo's:

  • Het GEWA 3800B PLUS wasapparaat werd met een nieuwe, geïntegreerde UVC-waterontkiemingsinstallatie uitgerust. Daarmee wordt het waswater permanent ontkiemt en als kiemvrij proceswater teruggeleid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de beproefde UV-componenten van de firma sterilAir uit Weinfelden in Zwitserland.
  • Met het droogsysteem K650 breidt Kronen haar portfolio verder uit en presenteerde het bedrijf een effectief, gebruiksvriendelijk systeem dat bij industrieel gebruik de meest uiteenlopende sla- en groentenproducten evenals gesneden fruit in een continue verwerkingsproces droogt. Afhankelijk van de consistentie, vorm, grootte en hoeveelheid van het verwerkte product en afhankelijk van de gewenste drogingsgraad, kunnen droogtijden en -snelheden via een touchscreen gereguleerd worden. Dit maakt een effectieve, doeltreffende en korte droogcyclus mogelijk. De capaciteit van het systeem omvat afhankelijk van het product van 400 tot 2800 kg per uur. Zonder product schakelt de machine automatisch in de energiebesparingsmodus.

In deze korte video is het drogen van sla, babyleaf, wortelen en paprika te
zien.

  • Een nieuwe trend voor de convenience- en Freshcut-markt is het aanbod van groentenrijst, oftewel in de kleinste vorm gebrachte broccoli- en bloemkoolstelen maar ook wortelen in rijstformaat. Het nieuwe trendproduct kan met de snijmachine KUJ V in exacte snijkwaliteit vervaardigd worden. Dit werd eveneens op de stand getoond.

In deze korte video is te zien hoe snel en eenvoudig het maken van broccoli-
en bloemkoolrijst gaat

  • De vraag naar beproefde oplossingen zoals de groentenspiralen-snijmachine SPIRELLO 150 voor de meest uiteenlopende productsoorten en - groottes is ongebroken. Ook hierdoor kon men zich tijdens de beurs laten overtuigen.
Naast de live machinepresentaties werd ook het 40-jarig jubileum, dat het familiebedrijf in 2018 viert, op de stand onder de aandacht gebracht. Zo werden er tijdens het dagelijkse 'live cooking' producten 'vers van het veld op tafel' gebracht. De bezoekers konden zich bij de stand laten inspireren door de heerlijke gerechten van koks Wolfgang Blum en Andreas Eigner – bijvoorbeeld variaties van groentennoedels en groentenrijst.

Voor verdere informatie:

Esther Müller
Tel. 07854 9646-161
Fax: 07854 9646-5161
E-mail: esther.mueller@kronen.eu

Christina Maier
Tel. 07854 9646-160
Fax: 07854 9646-5160
E-mail: christina.maier@kronen.eu

www.kronen.eu


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier© AGF.nl 2018