Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Spaanse diepvriesgroentensector groeit 13%

In de sector van diepgevroren groenten is er opnieuw sprake van positieve cijfers, met een groei van 13 % in de teelt en een omzet van 775 miljoen euro in 2017. Bovendien heeft de sector een zeer goede reputatie buiten Spanje vanwege de hoge kwaliteit van de producten, waardoor er 7 % meer geŽxporteerd werd dan in 2016.

Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Diepvriesgroenten (Asevec), gevormd door 12 bedrijven die samen 95 % van de nationale teelt van diepvriesgroenten vertegenwoordigen, was de totale teelt afgelopen jaar 774.996 ton, ten opzichte van 686.468 ton in 2016. Dat betekent dat er sprake is van "de beste cijfers van de afgelopen tien jaar", zegt Josť Fťlix Liberal, directeur van Asevec.

De export is ook toegenomen: 64 % van de Spaanse producten in deze sector kwam terecht op de internationale markt. Dat is 7 % meer dan in het voorgaande jaar. Toen werd er 391.974 ton geŽxporteerd (57 % van de voor de diepvries bestemde teelt), in 2017 was dat 497.623 ton.

Deze gegevens plaatsen de Spaanse sector van diepgevroren groenten als de op een na belangrijkste van Europa, na de Belgische. De EU is de belangrijkste bestemming voor de Spaanse diepvriesgroenten. Volgens de meest recente gegevens van 2017 van de Spaanse Federatie van de Voedsel- en Drankenindustrie zijn de belangrijkste markten Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, BelgiŽ, Portugal, ItaliŽ en Nederland.

Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, BraziliŽ, Canada en Saoedi-ArabiŽ de grootste markten voor de diepgevroren groenten uit Spanje.

Broccoli meest geteelde groente
Wanneer je kijkt naar de verschillende soorten groenten, is te zien dat diepgevroren broccoli in Spanje bovenaan blijft staan. Uit de gegevens van de bedrijven van Asevec blijkt dat deze groente 16 % van het nationale totaal vertegenwoordigt, met 130.088 ton in 2017: 20 % meer dan in 2016. "De vraag naar deze groente komt vooral uit het buitenland, in Spanje blijft de consumptie laag", geeft Liberal aan. In 2017 werd 85 % van deze groente geŽxporteerd.

Op de tweede plaats staat de paprika, die 14 % vertegenwoordigt. De teelt van de voor de diepvries bestemde paprika is met 11 % gegroeid, van 100.090 ton in 2016 naar 111.158 ton in 2017. De toename in de teelt van deze groente is ook een reactie op de groeiende buitenlandse vraag. In 2017 werd 83 % geŽxporteerd.

Op de derde plaats staan erwten, met 12 % van het totaal en een volume van 97.582 ton in het afgelopen jaar. "Deze drie groentensoorten, broccoli, paprika en erwten, vertegenwoordigen samen 61 % van de nationale teelt van de bedrijven van Asevec", zegt Josť Fťlix Liberal.

Ook de teelt van sperziebonen is opvallend, zowel die van de platte als de ronde variant. In 2017 kwam deze uit op 63.342 ton, waarmee het 8 % van de totale teelt van diepvriesgroenten vertegenwoordigt.

Daarna volgen, met een totaal tussen de 33.000 en 43.000 ton, spinazie, peen, bloemkool en ui als de meeste voor de diepvries bestemde groenten in Spanje. Van bloemkool, spinazie en ui wordt meer dan 50 % geŽxporteerd, in het geval van de peen is dat maar 27 %.


Bron: agronegocios.es

Publicatiedatum: 27-3-2018

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: