Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Belgen en Fransen zoeken samen naar afzetkanalen voor aardappeloverschotten

Het Belgische landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS )en de Fédération Wallonne d'Agriculture (FWA) starten samen met de Franse Union Nationale de Producteurs de Pommes de Terre (UNPT) het Interreg-project GEPOS. In dit grensoverschrijdend project zullen zij samen zoeken naar alternatieve afzetkanalen in het gebied Vlaanderen - Wallonië - Noord-Frankrijk voor extreem grote aardappeloverschotten. Het project loopt tot begin juli 2019.

De vraag naar aardappelen van de aardappelverwerkende industrie neemt jaar na jaar toe. In antwoord hierop neemt het areaal continu toe en is men overgestapt naar hoogproductieve variëteiten. Tegelijk nemen de risico's in de productie toe door de klimaatsverandering. Het gevolg is enorm wisselende producties van jaar tot jaar. Dit legt een zware hypotheek op de aardappeltelers.

Alternatieve afzetkanalen
In hoogproductieve jaren is het aardappeloverschot dermate groot, dat de totale productiewaarde dramatisch vermindert door extreem lage prijzen. In het laatste decennium worden telers om de 3 jaar geconfronteerd met een groot overschotjaar met zeer lage prijzen. In een overschotjaar zijn grote hoeveelheden goedkope aardappelen beschikbaar, wat mogelijkheden biedt voor bepaalde alternatieve afzetkanalen. Voorwaarde is dat er via deze alternatieve afzetkanalen in bepaalde seizoenen zeer grote hoeveelheden aardappelen zijn af te zetten, dat hierover op voorhand afspraken gemaakt kunnen worden en dat er bereidheid is tot samenwerking op grote schaal en over de grenzen heen om deze aardappelen ook te leveren tegen gunstige voorwaarden.

Beslissingsondersteunend systeem
Het project GEPOS gaat een beslissingsondersteunend systeem uitwerken om bij de aanvang van elk bewaarseizoen te kunnen inschatten of er sprake is van een seizoen met extreem grote aardappeloverschotten. In een tweede stap wordt gekeken welke volumes aardappelen in een dergelijk seizoen kunnen opgenomen worden door alternatieve afzetkanalen en onder welke voorwaarden. Gekeken wordt naar veevoeding, de zetmeelindustrie, biogas en compostering. Verder wordt nagegaan of de telers in het gebied bereid zijn tot verregaande samenwerking om dit mogelijk te maken.

bron: ABS

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018