Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Daling Spaanse citroenteelt biedt mogelijkheden voor Argentinië

De daling in de citroenteelt van Spanje, die dit jaar uitkwam op 1,1 miljoen ton, zo'n 150.000 ton minder dan het voorgaande seizoen, opent een mogelijkheid voor Argentinië om meer te exporteren naar de Europese markt. Vorig jaar exporteerde het land 130.000 ton verse citroen naar deze bestemming (het merendeel wordt bewerkt).

José Carbonell, directeur van de Argentijnse Citrusfederatie (Federcitrus), zegt dat, hoewel het nog vroeg is om een raming te doen, ze verwachten dat de export van verse citroen naar de EU dit jaar 200.000 ton zal bedragen. Argentinië en Zuid-Afrika zijn de aanbieders, die tegemoet zullen komen aan de vraag die in Europa is ontstaan door de daling in Spanje.

"Er is een redelijke verwachting dat het teeltvolume dit seizoen verbeterd wordt. Na de vorst van 2013 is de teelt zich gaan herstellen en bovendien is het fruit van uitstekende kwaliteit dankzij de droogte in de late lente en vroege zomer", aldus Carbonell.

De verwachting is dat de oogst zal toenemen met 10 %, van 1,4 miljoen ton in het vorige jaar, naar 1,55 miljoen in 2018. De grote oogst zal na Pasen beginnen.

"Voor de zoete citroen ziet dit seizoen er wat beter uit dan de afgelopen jaren. Voor de citroen die bestemd is voor de industrie is het seizoen vergelijkbaar met dat van vorig jaar", zegt Carbonell.

Met betrekking tot de hervatting van de export naar de VS, voert hij aan dat die "heel voorzichtig" moet beginnen aangezien de Argentijnse telers "vasthoudende concurrenten hebben in Californië. Hoe dat zich gaat ontwikkelen, zal afhangen van de manier waarop we ontvangen worden, van de eerste indruk die we maken en van de vraag aan de westelijke kust, waar we zullen beginnen".

Volgens gegevens van het U.S. Census Bureau Handelsgegevens importeerde de V.S. afgelopen jaar 103.895 ton verse citroen. Van dit volume leverde Mexico, die 90 % van zijn teelt naar de VS exporteert, 53.644 ton. Chili leverde 41.246 ton, waarmee zijn export met meer dan 30 procent groeide.

Volgens een studie zou Argentinië tussen de 90.000 en 120.000 ton per jaar naar de VS kunnen exporteren. De grote aankopen vinden plaats tussen juni en oktober.

De Argentijnse telers hebben besloten om hun fruit te verzenden op basis van gesloten deals. "We doen niet aan consignatie", geeft Carbonell aan.

Argentinië analyseert momenteel niet-traditionele markten in het oosten, zoals Hong Kong en Oost-Europa, om ook naar te gaan exporteren. Het land heeft het grootste industriële cluster ter wereld (75 % van de oogst wordt geïndustrialiseerd).


Bron: lanacion.com.ar

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018