Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Colombia, Universidad Pontificia Bolivariana

Afvalproduct bananenteelt laat ijs langzamer smelten

Bananen groeien in trossen bij elkaar aan bomen. Deze trossen zitten vast aan een steel die nadat de bananen geplukt zijn weggegooid wordt. 

Een team onderzoekers onder leiding van Robin Zuluaga Gallego vermaalde wat van deze stelen en haalde de cellulose nanofibrillen eruit. Nanofibrillen zijn piepkleine vezels, die zelfs duizenden malen kleiner zijn dan de doorsnee van een menselijke haar. Deze nanofibrillen, die geen smaak hebben, werden vervolgens aan ijs toegevoegd in een concentratie van 0,3 gram per 100 gram ijs, zo is op newatlas.com te lezen. 

Ten eerste ontdekte het team dat door nanofibrillen toe te voegen het ijs veel minder snel smolt. Dit houdt niet alleen in dat mensen bij warm weer langer de tijd hebben om hun ijsje op te eten maar ook dat het ijs minder gevoelig is voor temperatuurwisselingen wanneer het in en uit de vriezer wordt gehaald. Dit komt de houdbaarheid van het product ten goede. 

Daarnaast bleek het met nanofibrillen verrijkte ijs een hogere viscositeit te hebben dan gewoon ijs waardoor het romiger was. Er wordt verondersteld dat nanofibrillen bijdragen aan de stabilisering van de vetstructuur van het ijs. Als dit werkelijk zo is dan zouden nanofibrillen mogelijk gebruikt kunnen worden om bepaalde vetten in ijs te vervangen om het product minder calorierijk te maken. Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018