Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spaanse export naar niet-EU landen fundamenteel in tweede helft seizoen

Goede prijzen voor Spaanse sinaasappelen

Het eerste deel van het Spaanse citrusseizoen werd gekarakteriseerd door aanzienlijk kleinere volumes van mandarijnen en sinaasappelen in Valencia, terwijl de teelt in AndalusiŽ gelijk bleef aan die van het seizoen van 2016/2017.


In de eerste helft van het seizoen lagen de telersprijzen al erg hoog. Toen werd er echter ook nog gespeculeerd over een mogelijk tekort in de tweede helft van het seizoen voor partijen die bestemd waren voor verre markten. Dat heeft geleid tot telersprijzen die onmogelijk te verdedigen zijn op het moment dat de producten in Europa verhandeld worden.

In feite heeft de zware neerslag in AndalusiŽ van de afgelopen drie weken, die ervoor heeft gezorgd dat de oogst stil kwam te liggen, de markt gered van een aanzienlijk overschot aan sinaasappelen. Dat zou het onmogelijk hebben gemaakt om het fruit tegen zulke hoge prijzen op de markt te brengen.


De export van citrus naar niet EU-landen is sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Vooral AziŽ wordt een belangrijke afzetmarkt in de tweede helft van het Spaanse citrusseizoen.


"Markten als China, Hongkong, MaleisiŽ, IndonesiŽ, Japan, Korea, AustraliŽ, BraziliŽ en Canada worden onmisbaar. Zo kunnen we als Spaanse exporteurs producten op de markt brengen en de Europese markt 'ontlasten', legt Alejandro Peirů, manager van het Valenciaanse bedrijf Peirů Camarů, uit. "De sinaasappelexport naar China is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar van ongeveer 20.000 ton naar rond de 40.000 ton", voegt hij toe.


Onlangs is China ook begonnen met het importeren van Egyptische sinaasappelen vanwege de lage prijzen. De Chinese importeurs zijn echter niet erg tevreden over de kwaliteit ervan. "Spanje kan zich alleen onderscheiden op de Chinese markt door sinaasappelen van goede kwaliteit te leveren. Als de kwaliteit niet in orde is, zullen de Spaanse sinaasappelen direct gaan concurreren met de Egyptische en dat zou rampzalig kunnen zijn voor de Spaanse exporteurs vanwege het verschil in prijs", geeft Alejandro Peirů aan.


Hoewel China en andere niet-EU markten goede kwaliteit weten te waarderen, "hebben de exorbitante prijzen die betaald zijn het dit jaar een stuk moeilijker gemaakt".


Voor meer informatie:

Alejandro Peirů
Peirů Camarů
PolŪgono Cotes B. C/ Aiguaders, 6/10
AlgemesŪ. Valencia. EspaŮa     
T:+ 34 96 244 83 26
info@peirocamaro.es
www.peirocamaro.esPublicatiedatum: 23-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: