Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wie draait op voor rot fruit in een zeecontainer?

Kisten met sinaasappelen die bij aankomst in de Rotterdamse haven beschimmeld zijn doordat het schip door weersomstandigheden langer onderweg was of doordat de koelinstallatie in de containers niet goed werkte. Is deze schade dan gedekt onder de transportverzekering? AM magazine interviewde jurist Harmke Brouwer die promotieonderzoek deed naar deze casus.

Zaken waarbij eigen gebrek een rol spelen, komen regelmatig voor. Nog nooit waren ze echter specifiek in de context van het Nederlandse transportverzekeringsrecht onderzocht. "Eigen gebrek is vaak uitgesloten van dekking bij transportverzekeringen. Maar soms is er discrepantie tussen vervoersrechtelijke verdragen en het verzekeringsrecht. Dan krijg je discussies of de vervoerder wel of niet aansprakelijk is en of iets wel of niet verzekerd is."

Brouwer onderscheidt in haar onderzoek drie vormen van eigen gebrek. Aan de goederen zelf, aan het vervoermiddel en aan de verpakking van de goederen, bijvoorbeeld de container op een schip. "Van sinaasappelen weten we dat ze na een x-aantal weken gaan rotten. Als een schip door onvoorziene weersomstandigheden moet omvaren, later arriveert en bij aankomst rotte sinaasappelen in het ruim blijkt te hebben, kunnen we dat helemaal toeschrijven aan de storm die het schip moest omzeilen. Maar als tegelijkertijd de koelinstallatie van de containers gebrekkig was, is het rotten ook deels daaraan te wijten."

Een belangrijke vraag is volgens de jurist van welke causaliteitsleer in dergelijke gevallen uitgegaan moet worden. Harmke Brouwer pleit ervoor bij het bepalen van het causaal verband in transportverzekeringen zoveel mogelijk uit te gaan van de dominant cause.

Klik hier voor het hele artikel en de andere aanbevelingen die Brouwer in haar proefschrift doet.

Bron: Amweb.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018