Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verstoort China’s honger voor blauwe bessen de wereldmarkt?

Tholen – Wereldwijd stijgt de vraag naar zachtfruit. Na de jarenlange opmars van blauwe bessen lijken bramen en frambozen de volgende in deze categorie die een groeispurt door gaan maken. Met cijfers onderbouwen Cindy van Rijswick (Rabobank) en Mihai Ciobanu (fresh4cast) de algemene trends in de zachtfruitmarkt. Ondanks alle positieve cijfers liggen er ook uitdagingen die om een reactie vragen.

De cijfers, die Cindy en Mihai presenteerden tijdens het Global Berry Congress, onderstrepen de groei van de zachtfruitmarkt. Waar in 2017 nog 13,4 miljoen ton zachtfruit geoogst werd, zal dat in 2020 15,4 miljoen ton zijn. Dat voorspelt Mihai. Meer dan 70% van de wereldwijde productie bestaat uit aardbeien, maar van al die aardbeien wordt procentueel het minst geëxporteerd. Ook voor blauwe bessen en frambozen en bramen groeit de productie. Voor blauwe bessen zal in 2020 2 miljoen ton geoogst worden tegen 1,7 miljoen ton in 2017. Het volume frambozen en bramen stijgt van 1,3 miljoen ton in 2017 naar 1,4 miljoen ton in 2020.


Mihai Ciobanu (fresh4cast) en Cindy van Rijswick (Rabobank) beantwoorden vragen uit het publiek tijdens het Global Berry Congress.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Samenleving van snackers
In de EU groeide de consumptie van blauwe bessen met 8%. Dat lijkt veel, maar frambozen schreven 20% groei. Cindy maakt wel de kanttekening dat de frambozen van een lage positie komen. Ook in de VS blijft de markt groeien. Blauwe bessen hebben inmiddels een marktaandeel van 20%, maar frambozen en bramen nemen ook een steeds groter deel van de markt in. "De markt voor frambozen en bramen groeien het snelst," vertelt Cindy. De grootste markten voor deze soorten zijn de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

"We leven in een samenleving van snackers en zachtfruit past binnen dat consumptiepatroon," verklaart Cindy de groei van het segment. In de VS is het groeicijfer voor de bewerkte en convenience producten veel groter dan voor de onbeperkte producten.

Wereldwijde blauwebessenmarkt
Voor blauwe bessen wordt de markt steeds internationaler. Het is vooral de Chinese markt waar veel groei te zien is. "Dat is een goede ontwikkeling. Het geeft de sector meer opties als er problemen zijn in een markt," concludeert Cindy. Ook Mihai wijst op de groeiende vraag uit China. "De vraag in China groeit snel en ze betalen een betere prijs dan in de VS," signaleert hij. Die betere prijs kan betaald worden door het stijgende bnp en het grotere besteedbaar inkomen van de gemiddelde Chinese consument. "Je ziet dat Chili hier al van profiteert." Daar schuilt wel een risico voor de rest van de markt. Chili is bijvoorbeeld hofleverancier van de Amerikaanse markt als het om blauwe bessen gaat. In de maanden januari en februari is Chili vrijwel alleen aan de markt in zowel de VS als Europa. Als Chili zich meer richt op China kan dat nadelig uitpakken voor de aanvoer in deze markten.

De Verenigde Staten zijn de grootse importeur van blauwe bessen. In het land worden veel blauwe bessen geteeld, net als in Argentinië en Chili. Mihai wijst op Peru. "De export van Peru groeit snel, zeker richting China." Azië is verreweg de grootste teeltregio ter wereld, maar de consumptie op het continent is ook groot. Daardoor is er nauwelijks export, zo toont Mihai. "China produceert 4,1 miljoen ton aardbeien per jaar," weet hij. De VS volgt op afstand. Beide landen telen vooral voor de binnenlandse markt.


Cindy: "We leven in een samenleving van snackers."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Nederlands areaal kasaardbeien stijgt

Spanje, Mexico en de VS zijn de grootste exporteurs voor aardbeien. Spanje alleen is goed voor 31% van de export. Mexico is goed voor nog eens 18%. De import laat trends laten wereldwijd een stabiele groei zien. Voor frambozen en bramen zijn de grootste producenten te vinden in Mexico, de VS, Rusland, Polen en Servië. Mexico behoort tevens tot de grootste exporteurs van dit zachtfruit.

In Nederland worden steeds meer aardbeien in kassen geteeld. "Dat zal in onze verwachtingen blijven groeien," vervolgt Cindy. In 2000 bestond het areaal uit iets meer dan 100 hectare. In de ramingen voor dit jaar is dat cijfer verviervoudigd.

Dirty dozen, verpakkingen en arbeidskrachten
Ondanks al die positieve cijfers zijn er ook een aantal uitdagingen waar de sector een antwoord op moet vinden. De eerste uitdaging die Cindy noemt is duurzaamheid. "Aardbeien staan in de top van de Dirty Dozen list, dat kan een probleem worden in de toekomst." Een tweede uitdaging ligt in de verpakkingsmaterialen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de supermarkten al begonnen met een 'war on plastics.' Het zachtfruit heeft een verpakking nodig, maar deze trends moeten wel vertaald worden naar de sector. Een derde uitdaging ligt meet op het politieke vlak. "De sector bloeit op met vrijhandel, maar we zien protectionisme opkomen. Het is van belang dat de sector blijft pleiten voor vrije handel."

De beschikbaarheid van arbeidskrachten vormt een vierde uitdaging. Wereldwijd daalt het aantal oogstmedewerkers, wat de markt kan verstoren. In de VS is het aantal Mexicaanse arbeidskrachten fors teruggelopen van 6,9 miljoen in 2007 naar 5,6 miljoen in 2016. De tekorten op de arbeidsmarkt spelen ook in Europese landen.

Een laatste uitdaging schuilt in te snelle groei, wat vooral voor bramen en frambozen een risico vormt. De export van Mexico, Spanje en Marokko groeit snel, maar die toenemende export kan de markt ook verstoren. "Ondanks de groeiende vraag naar bijvoorbeeld bramen in de VS staan de prijzen onder druk," illustreert Cindy.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.