Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijgende vraag naar gele courgette, maar prijs volgt voorlopig nog niet

Courgettes: “Zomerprijzen door winterweer”

Tholen - De gele courgette bestaat al jaren, maar pas de laatste tijd lijkt ook de consument de gele courgette te ontdekken. Steeds meer telers stappen daarom over op de teelt van gele courgette. Ook problemen met het hoofdras groene courgettes zullen de keuze voor een overstap van groen naar geel makkelijker maken. Het ras levert steeds minder kwaliteit. "De teelt van het groene hoofdras is momenteel voor eigen risico."

Ondanks de stijgende vraag naar gele courgette zijn de prijzen voorlopig nog niet echt goed. Bert Doelman: "Het courgetteseizoen is voorlopig weinig florissant begonnen. Het is door de lage temperaturen van de afgelopen weken nog teveel tijd voor wintergroenten." Bert teelt zowel gele als groene courgettes, allebei op 1 hectare. De gele courgettes worden inmiddels al vier weken geoogst, terwijl de iets later geplante groene courgettes inmiddels twee weken geoogst worden.

Zomerprijzen
De gemiddeld 20% lagere productie van gele courgettes zou gecompenseerd moeten worden door een gemiddeld 10 cent hogere prijs voor gele courgettes. Door het winterweer is daar voorlopig nog geen sprake van. Gebroeders Arkenbout zag dit voorjaar al stukprijzen van 11 cent voorbijkomen, daar waar courgettes in het voorjaar ook voor 2 euro per stuk verkocht worden. Arkenbout spreekt dan ook van 'zomerprijzen'.

Arkenbout stapte in 2018 volledig over op de teelt van gele courgette op 2 hectare, nadat een teler van gele courgette uit de buurt ermee ophield. Met de overstap hoopt Arkenbout een betere prijs voor zijn courgettes te krijgen, zeker ook omdat het een arbeidsintensieve en daardoor dure teelt is. "Wanneer je de courgette een dag te lang laat hangen, dan is de courgette te ver gegroeid en kun je hem niet meer verkopen. We moeten dus wel elke dag snijden."

Exclusiviteit

De afzet van Doelman verloopt via veiling ZON, maar in 2017 wist Doelman 98% procent van zijn courgettes rechtstreeks te verkopen aan handelaren. Ook in 2018 hoopt Bert zoveel mogelijk courgettes rechtstreeks te verkopen. Doelman ziet daarbij dat steeds meer koks en restaurants interesse hebben in gele courgettes, omdat het een exclusievere uitstraling heeft. Smaakverschil is er weinig. Bert: "De gele courgette is misschien iets zachter."

Bij Arkenbout loopt de afzet via The Greenery, waarbij Arkenbout hoopt dat de prijzen snel beter worden. Afhankelijk van de prijsontwikkeling kiest Arkenbout er in de herfst nog voor om groene courgettes te telen. "De prijsontwikkeling zal daarbij bepalend zijn voor deze keuze."

Voor meer informatie:
Gebroeders Arkenbout
mtsarkenbout@hetnet.nl

Firma Doelman

bdoelman@caiway.nl