Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominique Dendauw, Dendauw-Stragier:

"Wortelprijzen beter in balans met bewaarkosten"

Tholen - "De wortelprijzen zitten in de lift. In het begin van het bewaarseizoen waren ze niet in balans met de kostprijs van de wortelen, maar nu is de verhouding beter", zegt Dominique Dendauw van het Belgische teelt en verwerkingsbedrijf Dendauw-Stragier. "In de eerste maanden van het jaar is het altijd vrij moeilijk om de bewaarkosten in de prijs naar de klant door te rekenen, dat zien we al enkele jaren. De markt moet eerst vrij zijn van product van mindere kwaliteit. Zolang er daar veel van is, drukt dat de prijsvorming. Pas de laatste twee weken zijn de prijzen flink gestegen, momenteel ligt de prijs op ongeveer 30 cent per kilo voor wortelen van goede kwaliteit die uit de bewaring komen."



Prijsvorming lastig
Prijsvorming is dit seizoen extra lastig vanwege kwaliteitsproblemen in de Nederlandse wortelen in combinatie met de grote opbrengst. Dat merken ze in België ook, waar hoegenaamd geen kwaliteitsproblemen zijn. Dat is in dit geval eerder een nadeel dan een voordeel. De partijen van mindere kwaliteit wil men snel kwijtraken en dat drukt de prijs. De goede kwaliteit blijft in de koelcel liggen en worden elke dag duurder.


Dendauw-Stragier is tevens gespecialiseerd in geschilde wortelen

Voorraad minder
Het is lastig in te schatten hoe het seizoen zal aflopen. "Er is veel product verkocht geweest en de voorraad is heel wat minder vergeleken met het vorige jaar. Het is moeilijk om in te schatten of er nog voldoende voorraad is voor dit seizoen. Dat hangt af van hoeveel er nog in de koeling in bewaring zit en de landen zoals Spanje die vanaf april met product op de markt komen. Zuid Europa heeft vooral geleden onder slechte weersomstandigheden en dat zorgt voor groei- en kwaliteitsproblemen. Het is dus afwachten wat de kwaliteit en het aanbod zal zijn."



Jaarrond
Dendauw-Stragier teelt, bewaart, verwerkt en levert jaarrond verse wortelen. De belangrijkste afzetmarkten zijn vooral België en Frankrijk, tevens wordt er ook geëxporteerd naar Zuid- en Oost-Europa. Het bedrijf biedt diverse verpakkingsmogelijkheden zoals schaaltjes, zakken, kisten en big bags. Dendauw-Stragier is tevens gespecialiseerd in geschilde wortelen (brokken, lange wortelen, baby wortelen,…).



Voor meer informatie
Dominique Dendauw
NV Dendauw-Stragier
Steenovenstraat 79
8760 Meulebeke - België
Tel: +32 (0)51488574
Fax: +32 (0)51 489074
www.dendauw-stragier.be
info@dendauw-stragier.be