Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tot dusver zonder al te veel succes

Robots doen pogingen aardbeien te plukken

Zijn robots inmiddels geavanceerd genoeg om aardbeien te kunnen plukken? Robotdeskundige Bob Pitzer, medeoprichter van het bedrijf Harvest CROO Robotics, legt uit dat het nog altijd moeilijk is om menselijke handelingen na te bootsen.

Ieder vierjarig kind kan leren om een aardbei te plukken maar machines zijn hier ondanks een kunstmatige intelligentie niet toe in staat. Pitzer vertelt dat het voor robots het moeilijkst is om het fruit te vinden omdat de vruchten bijvoorbeeld schuilgaan achter bladeren. 

De aardbeienplukrobot van Pitzer staat op het punt zijn laatste test te ondergaan. De machine beweegt zich langzaam over het aardbeienveld, heeft het formaat van een bus en beslaat meerdere rijen aardbeienplanten tegelijk. Bovenin de machine bevinden zich krachtige computers en onderin HD-camera's, die de aardbeien detecteren evenals robotische grijpers om ze te plukken. 

Pitzer vertelt dat de robots in staat zijn om meer dan 50% van de rijpe aardbeien te detecteren en plukken maar een doorsnee team aardbeienplukkers plukt 60% tot 90% van het rijpe fruit. Toch zal de machine over twee jaar echt op het land ingezet kunnen worden, is Pitzers overtuiging. "We moeten nog wat problemen oplossen maar we zijn goed op weg."

Npr.org schrijft dat aardbeienbedrijven, die tezamen twee derde van de sector vertegenwoordigen, miljoenen in dit project geïnvesteerd hebben. Als zij er niet in slagen om het gebrek aan arbeidskrachten op te lossen door middel van automatisering, dan staat de sector een enorme uitdaging te wachten.
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018