Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Berekenen milieuvoetafdruk producten kan eenvoudiger

Voor het berekenen van een milieuvoetafdruk zijn inmiddels honderden indicatoren ontwikkeld. Het kan veel simpeler, stelt milieukundige Zoran Steinmann van de Radboud Universiteit. Een set van vier relatief simpele indicatoren is al voldoende. Steinmann promoveert 26 maart op onderzoek naar de optimale set aan milieu-indicatoren voor productanalyses. De Radboud Universiteit werkt samen met Unilever in het Relief project aan het verbeteren van methoden om milieuvoetafdrukken uit te rekenen.

Om de milieuschade, of 'voetafdruk', van producten te verminderen, moet eerst uitgerekend worden wat die voetafdruk is. Dat gebeurt met een 'life cycle assessment'. 'Daarmee wordt de gehele levenscyclus van een product in kaart gebracht, van het winnen van de ruwe grondstoffen tot aan de uiteindelijke afvalverwerking, inclusief alle benodigde transport- en verwerkingsstappen tijdens deze cyclus', legt Steinmann uit. Het meenemen van de gehele levenscyclus is hierbij cruciaal voor een eerlijke vergelijking tussen producten.

Voor het in kaart brengen van een levenscyclus wordt gekeken naar milieu-indicatoren, zoals hoeveel water er verbruikt wordt, hoeveel energie er nodig is, gebruik van materialen en invloed op land. Maar inmiddels zijn er meer dan 100 van deze milieu-indicatoren. Steinmann vergeleek 135 van deze indicatoren voor 976 producten uit de life cycle database Ecoinvent. In deze database zitten diverse producten variërend van graankorrels tot LCD displays tot cementblokken.

Steinmann gebruikte een analyse die de onderlinge correlaties tussen indicatoren in kaart brengen en waarmee een minimale set aan indicatoren gevonden kan worden die een zo groot mogelijke hoeveelheid aan variantie tussen de indicatoren kan verklaren. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de meer dan 100 verschillende indicatoren niet strikt noodzakelijk is om de variantie in milieuschade tussen producten te verklaren. Een set van de 4 relatief simpele indicatoren, voor respectievelijk energie, land, water en materialen blijkt al voldoende. Met de casus waarin de schade aan biodiversiteit en volksgezondheid benaderd wordt, laat Steinmann zien dat meer dan 90% van de variantie in de schade verklaard worden door de 4 indicatoren.

Steinmann geeft aan dat het feit dat berekeningen van voetafdrukken van elkaar verschillen, deels kan worden veroorzaakt door het niet volledig meenemen van ruimtelijke of temporele variabiliteit. "Dezelfde hoeveelheid uitstoot van één stof of gebruik van een grondstof, zoals water, heeft niet altijd hetzelfde effect. Dat effect is afhankelijk van de timing en locatie van de uitstoot. Het effect op waterschaarste veroorzaakt door watergebruik kan bijvoorbeeld sterker zijn in de zomer dan in de winter, en het aantal zieke mensen door uitstoot van 1 kilogram fijnstof zal sterker zijn wanneer deze in een dichtbevolkt land plaatsvindt dan in een dunbevolkt land. "Het idee is dat wanneer dit soort effecten meer volledig worden meegenomen, we een betere schatting van de voetafdrukken van producten kunnen maken", verklaart Steinmann.

Bron: Radboud Universiteit

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018