Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Maar wie de regels niet volgt riskeert een boete tot 4300 euro.

Pas op bij spontaan meenemen vracht

Even een vrachtje meenemen omdat je toch teruggaat met een lege vrachtwagen, mag dat? Het mag, maar je moet wel oppassen dat je aan alle regels voldoet. Om daarbij te helpen is er nu de 'Handreiking Eigen Vervoer en Beroepsgoederenvervoer'.

Op onze ledenservice krijgen we steeds meer signalen binnen van eigen vervoerders die effectiever lege kilometers willen voorkomen door het meenemen van vracht voor anderen. "Omdat het goed gaat met de Nederlandse economie neemt de vraag naar goederenvervoer sterk toe", zo stelt onze Fred Hoozemans. "Veel eigen vervoerders krijgen daarom de vraag van andere bedrijven of ze op hun lege heen- of terugreis goederen voor hun willen meenemen."

Toch mag dat niet zomaar. Hoozemans: "De wetgeving ligt hier wel bij op de loer. Eigen vervoerders mogen volgens de Wet Wegvervoer Goederen (WWG) alleen goederen vervoeren die voor het eigen bedrijf bestemd zijn of van het bedrijf afkomstig zijn. Dus de melkboer mag alleen melk- en zuivelproducten vervoeren en de fietsenhandelaar alleen fietsen en toebehoren."

Economisch delict
De WWG schrijft voor dat een bedrijf dat voor anderen goederen wil vervoeren, moet voldoen aan een aantal regels. Zo moet er een vakbekwaam persoon in het bedrijf aanwezig zijn. Deze vervoersmanager moet in het bezit zijn van het ondernemersdiploma Beroepsgoederenvervoer. "Wanneer een eigen vervoerder desondanks wel een vracht voor iemand meeneemt terwijl hij niet in bezit is van de juiste papieren pleegt hij een economisch delict. Dit levert een boete op, die kan oplopen tot 4.300 euro", waarschuwt Hoozemans.

Handreiking
Voor leden die interesse hebben om naast het eigen vervoer ook beroepsgoederenvervoer te verrichten is er de Handreiking Eigen Vervoer en Beroepsgoederenvervoer'' ontwikkeld. Hierin staat een handige samenvatting van de wet- en regelgeving omtrent het meenemen van andermans lading. Leden kunnen deze hier gratis aanvragen.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018