Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ecker Früchte Handels-GmbH

"„Stoppen in Sendling komt niet in aanmerking"

Wat doen drie Grieken, drie Duitsers en een Macedoniër bij de groothandel? Het liefste natuurlijk hun kleurrijke producten verkopen! Michael Ecker en zijn zakenpartner Alevras Dimitrios runnen samen het bedrijf 'Ecker Früchte Handels-GmbH', dat met twee administratief medewerksters en drie overige medewerkers compleet is. Waar het bedrijf zich op gespecialiseerd heeft, wordt snel duidelijk: pallets volgeladen met enorme watermeloenen, kratten vol met rijpe ananas en opgestapelde manden vol met groene en rode druiven. 

"Ons zwaartepunt ligt op fruit uit Spanje en overzee. We hebben geen lokale producten, dat doen er al zoveel", vertelt Alevras. In de winter importeert het bedrijf ook wat groenten zoals paprika, aubergines en courgettes uit Spanje. De producten hebben tussen de twee en vier dagen nodig voor ze bij de zakenpartners op de Großmarkt München aankomen. Producten uit Spanje moeten drie dagen van tevoren besteld worden, citrus van overzee zijn er meestal van de ene op de andere dag, leert de ervaring. "De producten uit de Nederlandse haven of uit Hamburg krijgen we al de volgende dag. Maar sommige producten moeten natuurlijk al voor worden besteld. Als ik bijvoorbeeld volgend week weer twee pallets met watermeloenen nodig heb. Die zijn in de winter namelijk schaars."


Michael Ecker en zijn zakenpartner Alevras Dimitrios runnen het bedrijf Ecker Früchte Handels-GmbH - Foto: Standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.'

Een oudere heer loopt tussen de kratten en pallets, beoordeelt het fruit en maakt grapjes met de medewerkers. Hij is al over de 70 en daarmee de oudste stamklant bij de fruithandelaren. Eckers klanten komen meestal uit München en omgeving. "We verkopen aan handelaren die vervolgens wederom aan de gastronomie leveren. Honingmeloenen, watermeloenen, alles wat gebruikelijk is om op een ontbijtbuffet te belanden, loopt goed", zegt Michael Ecker. Als op commando gaat de telefoon over en hij neemt op. Het grootste deel van zijn klanten geeft telefonisch bestellingen door of komt met een inkooplijst naar de stand in hal 3.

Waar werken plezierig is
Alevras Dimitrios is geboren in Griekenland en als kleine jongen naar Duitsland gekomen. Hij is sinds 1979 op de Großmarkt te vinden. "Via een vriend ben ik destijds attent gemaakt op een baan hier op de Großmarkt. Het bedrijf waarbij ik 39 jaar geleden ben begonnen, had veel Griekse leveranciers. Daarom was het heel goed om iemand te hebben die ook Grieks kon spreken." Daarom is hij een opleiding gaan volgen en opgeklommen tot eerste verkoper. Dat hij op de Großmarkt is gebleven, daar heeft hij nooit spijt van gehad. "We zijn weliswaar concurrenten, maar ergens ook familie. Hier kent iedereen elkaar." In 1997 kwam Alevras naar Ecker Früchte Handels-GmbH en werd hij de zakenpartner van Michael Ecker. Hij runt het bedrijf van zijn familie in de derde generatie. Zijn vader en oom hebben het bedrijf destijds van zijn grootvader overgenomen. Ecker zelf is sinds 41 jaar van de partij. Voor hem was altijd duidelijk dat hij het familiebedrijf voort wilde zetten want van begin af aan was hij heel betrokken.


Foto: Standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.'

"Hoe het hier vroeger was kan zich tegenwoordig niemand meer voorstellen!"
Het enige waar Alevras en zijn partner Michael na al die jaren nog steeds niet zo blij mee zijn, is het vroege opstaan. Net als bij bijna alle handelaren in de Großmarkthal in stadsdeel Sendling begint de werkdag voor hen om drie uur in de nacht. Vele jaren geleden was dat heel anders. De telers uit de omgeving brachten de vers geoogste producten en daarna ging de handel op de Großmarkt om vijf of zes uur van start. Maar destijds was er nog geen koeling, wat zich met name op warme zomerdagen bij de verse producten te merken was. Om deze reden werd het begin van de werkdag verschoven naar nog voor zonsopkomst.

"We willen doorgaan"
Ondanks de circa 40 jaar in de Großmarkthal is iedere dag anders, vertellen de handelaren. "Hier vindt leven plaats. We willen nog graag doorgaan." Wat betreft de Großmarkt hebben de zakenpartners dezelfde mening: ze hopen dat de nieuwbouw snel komt en aanvaardbare huurprijzen met zich meebrengt. "We willen niet nieuw investeren in een andere vestiging, maar hier verdergaan." En natuurlijk wensen de twee zich veel klanten die groenten en fruit op de Großmarkt München blijven kopen zodat het fruit op het ontbijtbuffet ook in de toekomst van Ecker kan blijven komen.

Wilt u het standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.' steunen? Klik dan hier.

Voor verdere informatie:
Standplaatsinitiatief 'Großmarkt in Sendling. Jetzt.'
Schäftlarnstr.10
Postfach 75 09 0
81339 München,
Tel. 089/74 11 80 – 56
Fax 089/74 11 80 – 58
E-mail: info@grossmarkt-sendling.de
Web: grossmarkt-sendling.dePublicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018