Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

90 bezoekers op eerste landelijke Pompoendag

Er liggen nog volop afzetkansen voor pompoen, mits de sector de aandacht richt op bredere gebruiksmogelijkheden van deze veelzijdige groente. Dat was één van de belangrijke conclusies tijdens de landelijke pompoendag, die afgelopen donderdag 15 maart voor de eerste keer gehouden werd bij veredelingsbedrijf De Bolster biologische zaden.
 
Met deze Pompoendag onderstreept initiatiefnemer De Bolster het belang van kennisuitwisseling en samenwerking in de keten. Aan de vooravond van het nieuwe teeltseizoen luisterden ruim 90 telers, handelaren en andere vakgenoten geboeid naar de diverse presentaties rond het centrale thema: een succesvolle teelt en afzet van pompoenen.
 

Chefkok Jeroen van Deursen inspireert de zaal met de vele gebruiksmogelijkheden van pompoen.

Zo gaf Jeroen van Deursen – chef-kok bij Restaurant Koetshuis Rhederoord – uitleg over het smaakpotentieel van pompoen en de perfecte bereidingsmogelijkheden, die deze groente biedt. Van Deursen benadrukte het belang van inspiratie en gebruiksgemak voor de consument en roemde in dat verband de keukenvriendelijke 'Amoro' pompoen, die veiliger te snijden en gemakkelijker te verwerken is dan traditionele pompoenrassen.
 
Verder waren er presentaties, gericht op teelt en bewaring. Zo keek Christoffel den Herder – adviseur biologische vollegrondsgroententeelt bij Delphy – vooruit naar het komende teeltseizoen en deelde diverse tips voor een geslaagde teelt. Dries Claes – adviseur bij Omnivent – stond uitgebreid stil bij de bewaring en legde uit hoe pompoenen het beste in goede conditie gehouden worden.

In haar presentatie deed Anja Hoorweg – gewasspecialist akkerbouw bij De Bolster – een oproep om de pompoenteelt naar een hoger plan te tillen door de planning, teelt en bewaarkwaliteit te optimaliseren. Afgelopen seizoen deed De Bolster al onderzoek naar stikstofgiften in relatie tot opbrengst en bewaarbaarheid en tevens naar het juiste oogstmoment in relatie tot bewaarkwaliteit. De resultaten hiervan zullen leiden tot vervolgonderzoek in het komende seizoen. Op het eind van de middag gaf De Bolster een kijkje in haar 'veredelingskeuken' en een rondleiding door de indrukwekkende nieuwbouw.

Bekijk hier een video-impressie van de landelijke Pompoendag:Voor meer informatie: www.bolster.eu

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018