Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Om CO2-voetafdruk scheepvaart te verminderen

Avocadohandel Chili en Peru bedreigd door nieuwe klimaatregels scheepvaart

De voorgestelde snelheidsbeperkingen op zee, die bedoeld zijn om de CO2-uitstoot van de scheepvaart te beperken, baren exporteurs van vers fruit momenteel zorgen. De handel in avocado's, kersen en blauwe bessen zal mogelijk geraakt worden door deze voorgestelde maatregel, zo stellen Chili en Peru. 

Beide Latijns-Amerikaanse landen hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat de internationale scheepvaartsector dringend actie moet ondernemen om haar impact op het klimaat te beperken, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. Voorafgaand aan een belangrijke VN-top in april waarschuwen de landen echter tegen de voorgestelde snelheidsbeperkingen op zee.

Rolando Drago, de Chileense ambassadeur in Londen en hoofd van een delegatie van de International Maritime Organization, legt uit dat zijn land een politieke belofte is aangegaan om klimaatmaatregelen in de scheepvaart te bespreken. "Een aantal van de maatregelen zal echter op minder steun van Chili kunnen rekenen omdat we denken dat de toegestane snelheid van de schepen onze export nadelig zal beïnvloeden."

Voor een lading kersen die vanuit Valparaiso in Chili naar Shanghai wordt verladen, bedraagt de transittijd 33 dagen bij een snelheid van 20 knopen en 44 dagen bij 15 knopen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de producten en een verstorend effect op de handel hebben. 

Over het algemeen verbruiken de schepen minder brandstof en is de uitstoot lager wanneer zij langzamer varen. Als de olieprijs hoog is, zal menig rederij ervoor kiezen langzamer te varen om kosten te besparen. 

Een studie die in opdracht van CE Delft werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat het zogenaamde 'slow steaming' de uitstoot in belangrijke subsectoren in de periode van 2018 tot 2030 met een derde terug kan brengen.

Climatechangenews.com citeerde een Transport & Milieu campagnevoerder die vertelde dat schepen in de periode van 2008 tot 2012 het vrijwillig rustiger aan deden vanwege de toenmalige martomstandigheden en dat er geen bewijs is dat dit geleid heeft tot het faillissement van Chileense en Peruaanse fruitexporteurs.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018