Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlanders durven niet af te dingen

Is het in de handel wel eens opgevallen dat veel mensen niet durven af te dingen? 32% van de Nederlanders voelt zich er ongemakkelijk bij en 75% vindt zichzelf een slechte onderhandelaar. Dat is zonde, want bijna iedereen (97%) krijgt een goed gevoel van korting. Deze cijfers komen uit een onderzoek van Panelwizard onder 1.017 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Opdrachtgever was SNS bank die haar nieuwe reclamecampagne erop insteekt.

Jongeren onderhandelen liever anoniem
Vooral voor jongeren (18 tot 30 jaar) voelt onderhandelen ongemakkelijk, slechts veertig procent doet het face to face. Wanneer de handelsomgeving anoniemer wordt, voelen zij zich vrijer. Online (55%) en op vakantie (63%) proberen jongeren vaker iets af te dingen. Vijftigplussers hebben significant minder moeite met onderhandelen dan jongeren (35% versus 16%) en schamen zich er minder voor (25% versus 11%).

Mannen voelen minder schaamte dan vrouwen
Mannen voelen zichzelf zelfverzekerder over hun onderhandelvaardigheden. Dertig procent vindt zichzelf een goede onderhandelaar, versus zeventien procent van de vrouwen. De schaamte om te onderhandelen is bij vrouwen ruim twee keer hoger dan bij mannen (22% versus 9%).

Drentenaren zijn de beste onderhandelaars
De inschatting over onderhandelingsvaardigheden wisselen ook per provincie. In de provincie Drenthe vindt ruim een derde (33%) dat hij of zij goed kan onderhandelen. Zeeuwen vinden zichzelf de slechtste onderhandelaars (14%). Limburgers voelen zich met 41 procent het meest ongemakkelijk als er onderhandeld moet worden, de Drentenaren hebben daar significant minder last van (12%).

Dol op voordeel
"Nederlanders zijn dol op voordeel. Toch vinden we het lastig erom te vragen", vertelt Ton Timmerman, directievoorzitter van SNS. "Juist bij grote uitgaven loont het om toch eens de onderhandelaar in onszelf naar boven te halen. Op jaarbasis kan dit meer opleveren dan bezuinigen op wekelijkse boodschappen. Zonde dus dat we onszelf door een ongemakkelijk gevoel buiten spel zetten. Een goede, open sfeer maakt onderhandelen stukken minder ongemakkelijk. Wees dus zelfverzekerd en kom voor jezelf op. Vertel waarom je een andere prijs verwacht. Zo weet je meteen of er over de prijs valt te praten. Deze en meer onderhandeltips hebben wij op onze website verzameld om Nederlands te helpen met het besparen op grote voorjaarsaankopen."

Het onderzoek dat SNS liet uitvoeren staat aan de basis van hun nieuwe reclamecampagne. Bart, een 'typische Nederlander' probeert een deal te maken maar voelt zich duidelijk ongemakkelijk.





Publicatiedatum: