Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bewaarduur bananen vóór ethyleenbehandeling 2-3 weken verlengd

Doelstelling nummer 2 van de Verenigde Naties voor 'duurzame ontwikkeling' richt zich op het systematisch beëindigen van het hongerprobleem in de wereld en voldoende voedselproductie per 2030. India's grootste producent van verpakkingsmaterialen Uflex introduceert daarom 'Flexfresh'. Het werkt op basis van het principe van Active Modified Atmospheric Packaging (AMAP). Flexfresh is een gepatenteerde film van polymeren die de bewaarduur van bederfelijke producten zoals groenten, fruit en bloemen kan verlengen. 

Flexfresh werkt in combinatie met een snelle respiratiemeter en een laserperforatie system van Perfotec BV uit Nederland. De respiratiemeter meet de ademhalingssnelheid van het verse fruit en het lasersysteem gebruikt deze informatie om de doorlatendheid van de filmlaag aan te passen met de hulp van een perforatiematrix. 

Siva Shankaran, vicepresident van Flexfresh bij Uflex noemt een voorbeeld van een succesverhaal. "En grote Europese retailketen ondernam een proef met Flexfresh zakken door blauwe bessen daarin te verschepen van Zuid Amerika naar Europa. Deze reis duurt gewoonlijk meer dan 5 weken op zee. Terwijl de losse blauwe bessen gemiddeld 19.96 procent van hun gewicht verloren, verloren de in Flexfresh verpakte bessen slechts 0,76 procent van hun gewicht na een periode van zeven weken. Dat betekent een fenomenale reductie van gewichtsverlies van 96 procent."

Een andere recent succes betreft een grote bananenexporteur, waarmee de bewaarduur van het groene fruit aanzienlijk verlengd werd. De reductie van gewichtsverlies en de mogelijkheid een ethyleen behandeling toe te passen zonder de zak te openen bespaart tevens arbeidskosten. Daarmee vertegenwoordigd de nieuwe oplossing een kostenreductie over de hele keten. De bewaarduur vóór ethyleen behandeling wordt verlengd, waardoor men ook beter in staat is pieken en dalen in de markt op te vangen, waardoor de hoeveelheid afval ook naar beneden gebracht wordt. 


 
Voorzitter en algemeen directeur van Uflex Limiited, Ashok Chaturvedi, stelde: "Onderzoek heeft buiten twijfel aangetoond dat flexibele verpakkingen met eigenschappen zoals hersluiting, optimale barriere eigenschappen enz levensmiddelen helpen beschermen tegen bederf. Flexfresh heeft de test van de tijd doorstaan en verlengt de bewaarduur van zeer bederfelijke versproducten en de daarmee samenhangende afval en uitval." 

"Door het ontwerp is Flexfresh de eerste filmlaag voor verse AGF die biologisch afbreekbaar is en composteert. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat de hoeveelheid benodigde energie voor de productie van flexibele verpakkingen slechts 10 procent vertegenwoordigt van het voedselproductieproces van teelt tot tafel. Daarom is het verantwoord om flexibele verpakkingen toe te passen met de inzet het eten tegen bederf te beschermen." 

Voor meer informatie:
Rohit Sharma

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018