Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs van den Oever, Van den Elzen Groenteverwerking:

“Meer werk en minder prei”

Tholen - De prei heeft heel wat te lijden gehad tijdens de afgelopen periodes met vrieskou. "Dit lijden proberen wij altijd te minimaliseren door over de prei een foliedoek te leggen wat ervoor zorgt dat de vrieskou de prei niet totaal kapot maakt. Het niet afdekken van prei resulteert in ineen gezakte prei, die compleet wit uitgeslagen is. Om al maar niet te spreken over rot en smet, die in het hart van de prei ontstaat", vertelt Gijs van den Oever van Van den Elzen Groenteverwerking. Gijs verwacht dat er op korte termijn meer krapte op de markt gaat ontstaan. "Deze week werd voor het eerst dit jaar korte prei aangeboden op de veiling. Dat betekent dat er problemen zijn. Omdat de prei nu geen nieuw blad aanmaakt, wordt de prei korter dan normaal afgesneden."


Gijs van den Oever en Paul van den Elzen, archieffoto

Het preiseizoen is qua prijsvorming tot nu toe niet best verlopen. "Het is een heel moeilijk jaar geweest, waarin prei tegen dumpprijzen op de markt kwam. Voor die prijzen kun en wil je geen prei telen. Ik hoor en verwacht dan ook, dat er een aantal telers zullen stoppen. Hoe het seizoen verder verloopt, is nog maar de vraag. De hergroei van de prei duurt ook weer langer door de vrieskou, die we nu meemaken."

Prei kent een brede afzetmarkt. "Het is een brede smaakmaker en dat zie je ook terug in ons klantenbestand. We zoeken naar partners, waarmee we samen bouwen aan de toekomst, in binnen - en buitenland, en zowel op de versmarkt als in de industrie. We merken dat afnemers daar ook steeds meer naar op zoek zijn. Zij willen een betrouwbare partner, waarmee zij een continu en uniform product in de markt kunnen zetten. Gecombineerd met de nieuwe manier van snijden met water, slaan ze ook nog eens een slag op het gebied van houdbaarheid. Inkopen op de vrije markt zoekend naar de laagste prijs brengt meer risico's met zich mee voor deze klanten."




Door bewuste en gerichte keuzes te maken, onderscheidt Van den Elzen Groenteverwerking zich van de collega tuinders op de markt. Vorig jaar investeerden ze in 4 watersnijders. "Hiermee kun je veel kwaliteitsproblemen voorkomen. Als enige in Nederland kunnen wij dit aanbieden. De watersnijder zorgt voor een perfect recht en hygiƫnisch snijvlak, wat zorgt voor een langere houdbaarheid, zowel op transport als in het schap. Voor al onze klanten is dat dus een groot voordeel", besluit Gijs

Voor meer informatie:
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel: +31(0)413-782 999
Mob: +31(0)6-27050202 (Gijs)
Mob: +31(0)6-54795196 (Paul)
info@elzengroentenverwerking.nl
www.prei.nl