"Om eerlijk te zijn heeft deze groei ons een beetje verrast. Toen we in 2016 begonnen met het werken met deze kalibratietechnologie voor blauwe bessen wilden we een ontwerp maken en een nieuw prototype presenteren en testen voor een klant in 2017, waarbij we verbeteringen of wijzigingen zouden kunnen doorvoeren op basis van de tests. We rekenden er echter niet op dat we zouden verkopen. De tests verliepen erg goed, zo goed dat we zelfs het prototype verkochten", vertelt Fabricio Santos, directeur van Elifab. "Als gevolg hiervan kregen we in 2017 al snel veel bestellingen binnen, en die blijven nog steeds toenemen. Het was echt een uitdaging om aan zoveel vraag tegemoet te moeten komen, daarom kunnen we nu alleen nog bestellingen voor 2019 aannemen".
Fabricio Santos, in de stand van Elifab op de Fruit Logistica beurs 2018.
De sector van zachtfruit in Spanje maakt een belangrijke transformatie door in de kalibratie- en selectieprocessen van blauwe bessen. Veel bedrijven investeren nu uit noodzaak in de meest recente machinerie. Volgens Fabricio Santos zullen "de investeringen in kalibratie-, selectie- en verpakkingstechnologie automatisch toenemen, vooral in de de komende 3 of 4 jaar, aangezien er voor die periode een wezenlijke groei wordt verwacht in de teelt van blauwe bessen. Het gaat er niet alleen om dat bedrijven moeten besparen op arbeidskosten, die erg hoog zijn bij zachtfruit, maar het is ook steeds moeilijker om voldoende geschikte werknemers te vinden en de bedrijven concurreren onderling om die te krijgen.
Elifab test momenteel haar nieuwe Dynamic Filler systeem, dat rechtstreeks vanuit de kalibreermachine bakjes vult. "We zijn erg tevreden met de tests die we uitvoeren bij twee klanten, in Huelva en in Schotland. Dit systeem zal binnenkort ook gebruikt gaan worden bij kersen. Het is efficiƫnt in het voorkomen van beschadigingen van het fruit, die vaak ontstaan in de kalibratie met trillende wegers. Met ons systeem komt het fruit gekalibreerd en met een vast gewicht direct terecht in de bakjes. Zo voorkom je niet alleen beschadigingen van het fruit, maar er wordt op deze manier ook veel opslagruimte bespaard", besluit Fabricio.