Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italiaanse citrussector gaat voor innovatie

"Elke keer als ik in Spanje kom, zie ik dat er vooruitgang is geboekt. Ik zie grote georganiseerde groepen die heel bewust te werk gaan en zijn uitgerust met experts en technici. Ze wisselen continu informatie uit met de rest van de wereld en ze streven overtuigend naar de ontwikkeling van nieuwe variëteiten in alle citrussegmenten. De weg die zij bewandelen, is niet makkelijk, maar essentieel om niet het risico te lopen om achterhaald te worden op de markt, die steeds veeleisender wordt." Dat zegt expert en consulent Francesco Perri.

Het panorama van wereldwijde citrusplantages is in de loop der decennia erg veranderd. Tot de jaren zeventig was Italië leider op het gebied van citrus maar tegenwoordig is Spanje toonaangevend en vertegenwoordigt het een kwart van de mondiale citrusteelt. 

Volgens citrusexpert Perri zijn er een aantal duidelijke richtingen in de sector. Ten eerste kunnen nieuwe variëteiten van mandarijnen het huidige venster verbreden. Ten tweede groeit de belangstelling voor de groei van het gepigmenteerde citrussegment en onder andere Spaanse telers bewegen zich steeds meer in deze richting. Dat is verontrustend voor Italiaanse en met name Siciliaanse telers. 

"We moeten onze ogen open houden en zorgen dat we op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Mijn taak is dan ook om Italiaanse ondernemers hierover te informeren zodat zij grip blijven houden op de situatie en de concurrentie aan kunnen gaan," zegt Perri.

Citrusplantage in Huelva, Spanje.

Perri is net terug van een reis naar Spanje waar hij te gast was bij Eurosemillas, dat de rechten heeft om een aantal belangrijke variëteiten zoals de Tango Gold mandarijn in grote getale op de markt te brengen.


Francesco Perri (rechts), gastheer en manager bij Eurosemillas Rafael Cano (in het midden) en zijn vader (links) op de plantage die eigendom is van de familie Cano.

Perri heeft met eigen ogen een aantal nieuwe variëteiten kunnen zien. De Gold Nugget, een late variëteit van middelgrote afmeting met een oogst in april die als doel heeft om het marktvenster te verlengen. De variëteit is afkomstig uit Californië en inmiddels al wijdverspreid in een aantal landen. Italië zal volgend seizoen starten met deze nieuwe variëteit.


Foto boven: Gold Nugget aan de plant. Beneden: in de verpakking.Zelfs als telers zich bewust zijn van nieuwe variëteiten is het volgens Perri van essentieel belang om potentiële plantgebieden te evalueren. "Sommige gebieden in Italië lenen zich voor de teelt van vroeg en laat citrus, maar het is noodzakelijk om ze van geval tot geval zorgvuldig te evalueren." 


Perri voor een citrusplantage van de Nadorcott variëteit bij Azienda Agricola San Luca. Hieronder: dezelfde plantage San Luca is onderdeel van l'OP Giuliano, een vereniging die het exclusieve recht heeft om de Nadorcott op de markt te brengen. Hier komt dan ook de fundamentele unie tussen deskundige ondernemers en technici tot stand die volgens Perri zorgt voor innovatie en concurrentievermogen. 


Plantage met Tango Gold mandarijnen. De bomen zijn 4 jaar oud.

Perri hoopt dat zodra de weg naar innovatie is omarmd de nationale citrusteelt weer opbloeit en dat Italië weer tot de belangrijkste spelers gaat behoren. "Als we goed georganiseerd zijn, dan kunnen we de beste worden, ook in temen van ecologische duurzaamheid. Het belangrijkste is dat andere landen ons weer als een waardige concurrent gaan zien."

Contact:
Francesco Perri
Tel.: (+39) 338 4164800
Email: f.scoperri@libero.it

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018