Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zes doden rond Listeria uitbraak gekoppeld aan bevroren mais

Een uitbraak van Listeria monocytogenes over meerdere landen in Europa waar 6 mensen aan overleden zijn, zou te verbinden zijn met bevroren mais.

L. monocytogenes serogroep IVb, multi-locus sequentie type 6 (MLST 6) wordt in verband gebracht met 32 voorvallen tussen december 2015 en februari 2018. De verdachte infecties bevinden zich in Finland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en het VK. Vier EU-lidstaten hebben zeven nieuwe bevestigde ziektegevallen gemeld, waarvan er twee fataal waren volgens een update van het ECDC met betrekking tot een assessment van december.

ECDC: Nog geen sluitende resultaten
Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) stelde dat de nauwe relatie tussen isolaten in vijf landen duidt op een gezamenlijke bron voor de uitbraak in meerdere landen. Het agentschap melde dat het geen menselijk isolaat heeft gevonden dat genetisch verwant is aan de ziekte uitbraak in Zuid Afrika, waar de meeste klinische isolaten van patiënten eveneens van sequentie type 6 waren (5t6).

"Dit betekent dat de typerende moleculaire informatie niet duidt op een verband tussen deze twee uitbraken," melde het aan FoodQualityNews. "ECDC en EFSA onderzoeken de uitbraken gezamenlijk met de getroffen landen om de infectiedragers en de besmettingsbron te identificeren. Tot heden leidde dat niet tot sluitende resultaten."

Onderzoeken in Finland en Zweden wijzen op bevroren mais als mogelijke infectiedrager. Er werden 15 gevallen geconstateerd in verschillende delen van Finland tussen 2016 en 2018. 

Bevroren mais uit Hongarije en verpakt in Polen
Het nationale instituut voor gezondheid en welzijn in Finland (THL) zegt dat een MLST6-geval rapporteerde onverwarmde bevroren mais gegeten te hebben. Het adviseerde mensen uit listeriose-risicogroepen bevroren groenten sowieso altijd te verwarmen tot boven de 65°C om dergelijke bacteriën uit te schakelen. Het instituut voegde tevens toe dat wanneer in 1 van de 6 gevallen consumptie van mais gemeld wordt, dat 'geen sterk epidemiologisch bewijs' is. 

SOK, dat onderdeel is van het S Group netwerk dat opereert in de retail en dienstensectoren, heeft in januari Rainbow Sweet Corn – bevroren mais (Rainbow Makea maissi - pakastemaissiaJ (450g) uit de markt teruggeroepen nadat er in een partij Listeria was ontdekt. Deze partij had tht-data van 6-1-2019 tot 9-6-2019.

In de mais uit Hongarije, verpakt in Polen, werd L. monocytogenes gevonden met 140 CFU/g. Distributie vond ook plaats in Estland en Zweden, meer werd niet gekoppeld aan andere infecties, volgens het nieuwsportaal van het RASFF. Later werd echter geconstateerd dat de listeria die geïsoleerd werd bij patiënten van hetzelfde type was als in de mais. 

ECDC en EFSA onderzoeken uitbraak
Het ECDC en de European Food Safety Authority (EFSA) bereiden een gezamenlijk rapport voor van het onderzoek naar de uitbraak, dat eind deze maand gepubliceerd moet worden. Gedurende 2012-2016 werden jaarlijks tussen de 1.754 en 2.555 incidenten van L. monocytogenes gemeld aan het European Surveillance System (TESSy) van 30 EU/EEA landen. PCR serogroup IVb is de meest veelvoorkomende, met 44 procent van alle gevallen waarbij informatie beschikbaar is ten aan zien van de serogroep passend binnen IVb en jaarlijks tussen de 332 en 403 meldingen van de 13 EU/EEA landen.


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018